Tuesday, November 04, 2014

 

QUIN IMMENS ERROR !



QUIN IMMENS ERROR !
Tots els pitjors presagis s’estan complint inexorablement. Ja ningú pilota la nau, ni segueix cap guió, ni té cap destí concret. El joc dels disbarats segueix el seu rumb incert, cap al desconegut. I, malgrat tot, el govern Mas creu complir amb el seu deure de deixar votar els catalans, ni que sigui, d’amagat, sense un mínim de garanties democràtiques, sense complimentar els preceptes legals....i encara creu que la comunitat internacional intervindrà a favor d’un posicionament com aquest.
Es veia venir, no un xoc de trens, sinó una situació estrambòtica, mai plantejada per cap país democràtic. Alguns veuen en aquest joc, una mostra de valentia. Tot el que va contra Madrid és acceptat i elogiat, encara que demostri un desconeixement brutal de la realitat internacional. El prestigi de Catalunya en sortirà fortament danyat, per molts, i molts anys. No es poden fer les coses d’aquesta manera. Un país, una nació no es pot comportar com un infant que no sap com fer les coses ben fetes. Hem trencat tot el que era imaginable i estem enfangats fins el coll, dintre de terres ignotes.
I hem donat munició a un PP, en les hores més baixes de la seva història. No es pot fer un pols contra l’Estat sense tenir un mínim de raons i garanties jurídiques. La repetició fins a l’extenuació que volem votar, volem votar...no és suficient per carregar-se de raons i fer front a la maquinària estatal. El PP volia mostrar la seva contundència i fermesa, i li hem donat de peixet. Convocar un referèndum, emmascarat de consulta, amb una Llei catalana de consultes no referendàries, ja va ser un immens error, impensable i increïble en un governant seriós, però sortir d’aquell carreró, per ficar-se en un altre, barrejant organització pública – privada, per un procés participatiu, era garantia d’un fracàs encara més estrepitós. I ningú plega, ningú assumeix responsabilitats, ni errors.
Amb tots aquests fets, era segura la posició del Tribunal Constitucional. Ja tenim el nou 9N, en situació conflictiva.
Un immens error per part del PP, de no facilitar la seva realització i permetre rebaixar la pressió existent a tot Catalunya. De fet, no podem qualificar d’error el que era esperat i volgut, per demostrar la potència de l’Estat i la contundència del govern. Volien demostrar la seva força, i ara ho poden fer. El que ja no podem aventurar és el resultat d’una decisió com aquesta.
La gent està emprenyada, cabrejada per multitud de raons, algunes ben evidents, altres més sentimentals, però tot sumat, produeix un resultat explosiu. D’aquí el desig que la gent pugui votar el diumenge. I ara mateix comença el compte enrere, enmig d’un cabreig general per una nova trava en el camí. Què farà el govern Mas ? Perquè no va procedir a traspassar el procés participatiu a la societat civil ? S’atrevirà a actuar en el procés, com ha fet fins ara ? ... podem fer-nos una dotzena més de preguntes sense resposta a dia d’avui. Es impensable que un governant incompleixi la llei per molt que els seus socis li reclamin. Aleshores, què passarà amb el procés ?

Tot està tant avançat i els impulsors tant decidits, que les urnes hi seran. No sé en quins llocs, ni en quins moments, però molta gent votarà ni que sigui en precàries condicions. Quin immens error, per part del PP, interferir en el procés. I quin immens error, del govern Mas en plantejar el procés , amb un aiguabarreig d’organització pública / privada. Tant el primer 9N, com el segon , son exemples de com no s’han de fer les coses. Ara tenim un país emprenyat, una societat més dividida i una incertesa immensa sobre el 9N. Els governants estan per facilitar la vida dels ciutadans, no per complicar-la fins extrems impossibles.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?