Thursday, October 23, 2014

 

PODER VOTAR EL 9N - art. Nació Digital Solsona

PODER VOTAR EL 9 N
Espero i confio en que el govern central no cometrà un nou error, posant traves a l’acte de participació ciutadana del 9N. Tots els alcaldes ens hem vist atrapats en una espiral d’improvisacions mai imaginades, fins el punt de rebre trucades pel mòbil de Delegats territorials, a la recerca nostra per trobar un local electoral i designar coordinadors i voluntaris per dur a terme aquesta votació.
Es evident que el Madrid polític no acaba d’entendre la situació que vivim a Catalunya, i l’enorme complexitat d’un procés que es va construint sobre la marxa. I aquesta és la meva crítica cap al govern Mas. Tots sabíem que el referèndum/consulta seria impugnat i portat al TC. Era lògic tenir un pla B i fins i tot un pla C per poder dur a terme algun tipus de consulta. No ha estat així a la vista de la reacció del govern, i el resultat ha estat una improvisació rere altra, amb una imatge de desconcert que provoca una certa vergonya.
Tenir trucades de Delegats Territorials un dissabte al matí, per trobar un local electoral, i aconseguir persones disposades a coordinar i portar a terme la participació ciutadana, al cap de 48 hores, és molt poc seriós, i sobretot complicat per un alcalde que no té la llista dels voluntaris donats d’alta.
Com sempre, els alcaldes hem de fer mans i mànigues per resoldre aquestes improvisacions i buscar la via adequada per facilitar la votació sense prendre-hi mal. Cap funcionari pot assumir una responsabilitat com aquesta si li és imposada, i d’aquí la importància de tenir bones relacions amb els membres locals de l’ANC per delegar en ells la responsabilitat d’organitzar el dispositiu electoral. Es el que hem fet la majoria d’alcaldes, conscients de que és molt important facilitar l’accés a la votació, independentment de les nostres posicions i idees sobre el procés de la Consulta.
Dit això, aquest no és el marc ideal per conèixer la opinió dels catalans. Hem passat d’una referèndum / consulta que s’havia de fer “ sí o sí” , a un succedani de gran enquesta d’opinió a la qual només hi aniran els clarament independentistes. Aquesta nova modalitat suposa un canvi molt important, i el seu resultat, tot i que interessant no tindrà la virtut del primer 9N plantejat.
I mentrestant assistim bocabadats i incrèduls a una batalla interna entre tots els partits sobiranistes que no acabem d’entendre, els que no en formem part. Dies abans de la nova consulta, veiem com cada dia apareixen discrepàncies, interpretacions i decisions que ni son les previstes ni son consensuades ni explicades degudament. Ja no sabem quan anirem a votar, amb quins partits, ni amb quines coalicions, si és que n’hi ha. Tot plegat s’emmarca en una gran cerimònia de la confusió, molt perjudicial per la imatge de serietat que ens convenia donar dintre i fora de Catalunya.

El que comença malament té totes les cartes per acabar malament i a l’espera del resultat del 9N, queda clar que no hi ha sintonia entre els principals partits sobiranistes, i impera més l’interès de partit que no pas el de país. I el més greu és que portem mesos i mesos sense ningú al timó del govern. Tota la maquinària administrativa està parada, amb uns perjudicis immensos pel país. I si entrem en eleccions, voldrà dir, eleccions al Parlament, després eleccions municipals i finalment, generals, en un sol any. Es a dir, un any sencer sense governs degudament constituïts i decidits a plantar cara a les urgències dels ciutadans. I tot això en el pitjor moment. En fi, ara i aquí, intentem arribar al 9N en les millors condicions i que la gent pugui votar. Almenys, i que quedi clar, gràcies als ajuntaments, el procés de participació ciutadana es podrà dur a terme. Per arribar aquí, el millor hagués estat parlar amb els alcaldes des de bon principi. Haguéssim guanyat temps i evitat improvisacions constants.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?