Friday, September 12, 2014

 

QUAN LES XIFRES VULNEREN LA CREDIBILITAT

QUAN LES XIFRES VULNEREN LA CREDIBILITAT.
Gairebé sempre els convocants de manifestacions son refractaris a deixar comptar els participants, quan haurien de ser els principals interessats en la transparència i fiabilitat. No és així com hem pogut constatar en les darreres 3 Diades de Catalunya. El principi de veracitat ha de presidir totes les actuacions en un règim democràtic i no deixar-se emportar pels desitjos o les voluntats d’alguns dels promotors.
Uns anys enrere va aparèixer l’entitat CONTRASTANT, formada per professionals de diferents àmbits, amb l’ànim d’oferir xifres molt ben contrastades i contrastables, dels assistents a un determinat esdeveniment, fos concert, manifestació, concentració, etc. Van donar un bon servei fins rebre crítiques desaforades d’alguns dels promotors que no estaven d’acord amb els comptes realitzats. Comptes que podien ser revisats, estudiats, criticats i contrastats amb plena i total transparència. Els resultats esdevenien exactes, reals, no falsejats ni imaginats. He volgut comprovar les xifres de l’entitat, però no les he pogut trobar. Les darreres que varen oferir públicament corresponien a la Via Catalana de l’any passat i ja varen provocar nervis i crítiques contundents, tot i la claredat del recompte...
I que deien aquelles xifres respecte de la manifestació del 2012 ? Calculaven una assistència d’unes 800.000 persones, molt allunyada de 1,5 milions donats per la organització de la Diada, i de la guàrdia urbana de Barcelona. De fet no sabem qui va donar abans la xifra si els organitzadors o la Guàrdia Urbana, el cert és que aquesta xifra va quedar com a vàlida tot i la impossibilitat d’encabir tanta gent, en l’espai realment ocupat per la manifestació, tal com va explicar el diari El País, i algun altre...
En quan a la Via Catalana, el recompte era molt més fàcil per l’existència de fotos de tots els trams, fins i tot en aquells on una part es desdoblava i on hi havia una concentració de persones a la Plaça Catalunya de Barcelona. Els organitzadors varen voler superar la xifra de l’any anterior ( 1,5 milions) i per tant es va donar la xifra de 1,6 milions. Aquí sí l’entitat CONTRASTANT, va tornar a actuar i va donar la xifra de prop de 700.000 persones ( quedava per sota per uns quants milers).
I arribem a la d’enguany, en la que la Guàrdia Urbana s’ha avançat a donar la xifra de 1,8 milions, i així fer constar molta més gent que l’any passat...Recomano llegir en aquestes mateixes pàgines les dades aportades per F XAVIER MARIN, amb bona formació sobre el tema, i els 11 quilòmetres de la V no podien encabir-hi més d’unes 550.000 persones, fent bona les xifres donades per la Delegació del Govern que les feia fluctuar entre les 475 i les 552.000. Es molt fàcil de calcular i comprovar que 1,8 milions no caben en 11 quilòmetres ni que unes es posin damunt les altres.
Perquè donar xifres tant irresponsablement ? Perquè no donar les reals, les verídiques, les contrastables, i evitar balls de xifres que deixen en mala situació als organitzadors, als mitjans de comunicació, a la Guàrdia Urbana, etc? Fa un parell d’any, en motiu d’antigues manifestacions alguns tècnics ja varen demostrar que quan es deia que al Passeig de Gràcia hi cabien 500.000 persones, la realitat és que n’hi cabien 100.000 com a màxim, de manera que velles manifestacions s’havien inflat fins extrems inusitats, però aquells eren vells temps i calia inflar les xifres per ampliar el ressò de l’inici de la democràcia. Ara, convé ser fidel a la realitat.

I és que inflant xifres es perd serietat i legitimitat, tot donant arguments als adversaris que poden demostrar aquestes falsedats. I és que les xifres REALS d’assistència son immenses, no cal trucar-les. No cal doblar o triplicar-les per demostrar que molta gent, s’ha mobilitzat i vol canvis substancials en les relacions Catalunya – Espanya, i que fins i tot molts volen la independència. Centenars de milers s’han manifestat cada any. Deixem aquestes xifres tranquil·les i sense maquillatges extres. El rigor ha de ser constant i permanent en tots els actes democràtics, i el de les xifres d’assistència, n’és un d’important.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?