Thursday, September 04, 2014

 

EL QUE CREMA A LA GENT -art. Nació Digital Solsona


EL QUE CREMA A LA GENT.
Es evident que la crisis, juntament amb tot el llarg i intens reguitzell d’escàndols financers i polítics, ha comportat un canvi notable en la paciència de la gent. Ja no és de rebut presentar excuses o buscar altres exemples per justificar els errors propis. S’ha acabat una manera de fer i actuar per part de tots els representants públics, però també per bona part dels privats.
Durant els anys d’abundància, semblava que tot tenia justificació i la gent no parava atenció a determinades maneres de fer perquè les havia vist de tota la vida. O durant molt de temps i al final les havia cregut normals. Ara no. Cada dia veiem reaccions airades contra decisions discutibles, i això obligarà a emprendre canvis profunds. Ja era hora.
Faig aquesta introducció per posar el cas de TRADEMA, de nou sobre la taula. L’empresa més important de Solsona va tancar portes fa prop d’un any i mig, i dintre de pocs mesos els ex treballadors hauran esgotat la prestació d’atur. Es lògic repassar els compromisos del govern de la Generalitat, sobretot perquè va assegurar tenir una alternativa clara i de futur. El Conseller Felip Puig, va dir i repetir que tenia més d’una oferta, però en concret una, provenia del món forestal i comportaria la compensació dels llocs de treball perduts.
Els mesos han anat passant, i des de l’ajuntament, com des del PSC se li ha demanat al Conseller que concretés l’empresa i sobretot donés un calendari concret. Res de res, el silenci és clamorós i dona la sensació d’haver desaparegut l’empresa interessada, si és que realment estava compromesa en instal·lar-se. Davant aquest silenci, l’ajuntament demana a la propietat estudiar la possible venda de tota la finca, per parts. No seria cap mala idea si tinguéssim interessats. No ho sabem, però és lògic explorar aquesta possible solució.
Ara bé, reiterant el títol de l’article. El que crema a la gent, i lògicament als ex treballadors és haver escoltat compromisos del govern i veure com no es compleixen. Tots sabem de les dificultats de trobar noves empreses, i un Conseller més que ningú altre, per tant, costa d’entendre com es va anunciar una nova empresa sense tenir-ho ben lligat. I el dubte plana sobre el grau de compromís que existia, a la vista de que res s’ha sabut ni mogut en tot aquest temps.

Solsona i comarca miraria el futur amb uns altres ulls si tingués la garantia d’una nova empresa que podes crear un centenar de llocs de treball. Ja ningú somia amb empreses de centenars de llocs de treball, simplement amb un centenar tot canvia. S’inverteix la sensació d’anar cap avall, per remuntar el vol. Ara i aquí, totes les comarques de l’interior perden població. Si Catalunya era desequilibrada, ara ho és una mica més, i la tendència no sembla parar. Una gran conurbació al voltant de Barcelona i una concentració de població a la costa, amb un interior molt buit, no és una bona perspectiva, ni pels que hi vivim ni per la resta del país. Fomentar la instal·lació de noves activitats en el món rural, és essencial per evitar aquest desequilibri. Aquesta ha de ser una de les prioritats de tots els governs, i els ajuntaments, per si sols no poden aconseguir-ho, per molt esforç que hi posin.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?