Wednesday, September 24, 2014

 

EL MOIANÈS, COMARCA, PERÒ EL LLUÇANÈS, TAMBÉ - art. la Rella

EL MOIANÈS, COMARCA, PERÒ EL LLUÇANÈS, TAMBÉ.
Durant les darreres setmanes s’ha parlat molt de la futura comarca del Moianès, i en canvi, molt poc del Lluçanès, tot i ser territoris bessons.
En el Parlament sempre parlàvem dels dos territoris, de les dues peticions, de les dues iniciatives per esdevenir comarca, i m’ha sobtat el gran desplegament de noticies del Moianès, i les poques del Lluçanès.
He volgut esbrinar el perquè d’aquesta diferenciació, i la informació recollida és que en el pacte de govern entre CiU i ERC, figurava el compromís de CiU de convertir el Moianès, en comarca, sense esmentar el Lluçanès. Si algú considera que aquesta informació no és fidedigna, estaria bé exposar-la en aquestes mateixes pàgines de La Rella.
Amb tot, el procés d’un i altre territori han anat de manetes, i ho vaig poder comprovar en tant que membre de la Comissió de Delimitació Territorial de Catalunya, de manera que res pot impedir que el Lluçanès esdevingui comarca, si el Moianès, també ho aconsegueix. Dit això, hagués estat millor que la vicepresidenta del Govern, hagués fet reunió amb els dos territoris, de manera conjunta per deixar clar que tots dos tenen els mateixos drets.
A l’espera d’oficialitzar aquesta decisió que ningú esperi grans canvis ni grans millores en el tractament del territori. En aquests moments els consells comarcals estan en qüestió, i tot indica que anem cap a la creació de Mancomunitats de municipis per gestionar millor els serveis, equipaments i infraestructures del conjunt dels pobles agrupats. De fet, seria garantir la continuïtat del Consorci actual, amb un canvi de nom i d’estructura, i obtenir un millor i més gran reconeixement de les seves competències i funcions. Ja està bé. En temps de crisi els recursos son escassos i convé gestionar-los el millor possible, i això en moltes comarques no s’ha fet prou bé.
Si tot va com està previst, la Generalitat vol posar en pràctica la nova Llei de Consultes de Catalunya, perquè la gent d’aquí i del Moianès, digui si esteu d’acord en formar part de la comarca. Es evident que caldrà una àmplia mobilització per demostrar les ganes de participar i votar a favor d’aquesta nova realitat. Tothom estarà pendent de vosaltres, i del resultat en dependrà el naixement d’una nova comarca, amb ganes de tirar endavant el vostre propi futur. Ben aviat, s’ha de donar a conèixer el calendari i els passos legals per fer-lo realitat. Aprofito per felicitar les declaracions fetes per diversos càrrecs institucionals, reclamant atenció pel Lluçanès, durant els dies que només es parlava del Moianès. Sempre va bé recordar la pròpia existència, no sigui que algú la vulgui posposar.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?