Monday, August 25, 2014

 

SENSE LEGALITAT NO HI HA LEGITIMITAT - art. Nació Digital Solsona

SENSE LEGALITAT NO HI HA LEGITIMITAT.
Anem avançant cap a dues dates de gran rellevància pel nostre país: la Diada de l’11 de setembre i el 9N, dia elegit per anar a votar la doble pregunta proposada pel President Mas i acceptada pels partits, dits sobiranistes.
A mesura que passen els dies es va confirmant la gran mobilització per la Diada. Suposa un gran repte superar la xifra de les dues anteriors, i ben aviat veurem si la realitat confirma el desig de tots els impulsors. Amb tot, el que ocupa i preocupa a tots els responsables polítics és què passarà el dia 9 N. La Llei de Consultes no referendàries ha obtingut el vist i plau del Consell Assessor per un curt marge de 5 a 4 . M’ha sorprès aquest marge tant reduït perquè la majoria de personalitats donaven per segur un resultat molt més contundent i ampli. Els arguments dels contraris, donaran ales al Tribunal Constitucional com podrem veure ben aviat.
La Llei serà votada en el Parlament la segona quinzena de setembre amb els vots favorables del PSC que havia deixat clar que si el Consell Assessor li donava suport, el seu vot seria afirmatiu. Així, doncs, la nova Llei quedarà aprovada per una molt àmplia majoria del Parlament de Catalunya, i tot fa preveure que l’endemà de publicada, el President Mas signi el Decret de convocatòria de la votació del 9N. A partir d’aquí i com en un guió ja llegit, tot indica que el govern central impugnarà el Decret, i portarà la Llei de Consultes davant el Tribunal Constitucional, amb la qual cosa quedarà suspesa la seva aplicació.
Arribats en aquest punt, el guió no segueix i tot queda a l’atzar i a la voluntat dels partits d’aquí i el govern central. El President Mas ha dit i repetit que ell no convocarà una votació sense complir amb la legalitat, perquè sortir de la legalitat suposa perdre la legitimitat. Així, doncs, les sortides son reduïdes. O eleccions anticipades a la vista de no poder complir amb el compromís assumit, o acceptar la suspensió del Decret i deixar per una altra ocasió la votació, o proposar un canvi en la pregunta que encaixi amb la Llei de Consultes , una vegada el Tribunal Constitucional hagi dictaminat la seva constitucionalitat.
No és fàcil fer prediccions, i menys recomanacions de què fer i cap on anar, però el cert és que la situació és extraordinàriament complicada. Dir que la Llei de Consultes avala la pregunta prevista pel 9N contradiu el propi text de la llei quan parla de consultes no referendàries, per tant, no encaixa amb la nova Llei. Per tant, o es busca una nova pregunta o estarem davant un carreró sense sortida. I els dies van passant i ens acostem a la data de convocatòria, sense haver exposat el cens electoral ni haver aprovat les mesures indispensables per poder exercir el dret de vot.

El PSC en boca del seu Primer Secretari, Miquel Iceta, proposa una sortida difícil , però viable en aquests moments en que tothom té clar que la situació no es pot mantenir . Ha d’haver-hi una proposta alternativa clara, contundent i creïble, i ell la posa en una modificació de la Constitució, per trobar un nou encaix de Catalunya, mitjançant el blindatge de les competències en llengua , cultura i educació, al mateix temps que en un canvi en el sistema de finançament que sigui més just i equitatiu. I feta la proposta que tothom voti per veure si hi està d’acord o no.  Queden poques setmanes per veure cap on s’encamina la solució o la confrontació. Es hora de moure fitxa tant allà com aquí. El temps s’esgota, i el principi de sense legalitat no hi ha legitimitat és acceptat per bona part de les forces polítiques.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?