Monday, August 11, 2014

 

L'AIMS, UN BON INVENT- art. Nació Digital Solsona

L’AIMS, UN BON INVENT
Pels de fora de la comarca del  Solsonès, explico que AIMS vol dir ACADÈMIA INTERNACIONAL DE MÚSICA DE SOLSONA, i demostra que fins i tot en una capital petita de comarca és poden organitzar esdeveniments propis d’una gran ciutat. Del 6 al 17 d’agost es concentren a la capital, alumnes de música de tot el món, i quan dic de tot el món vull dir que realment venen de Xina, Austràlia, EUA , Japó ( amb una nombrosa representació), i un llarg etcètera d’una vintena de nacionalitats, per estudiar, millorar i ampliar els seus estudis musicals amb un selecte grup de professors. 
Quedi clar que no hi tinc cap mena de vinculació sinó és d’haver estat ahir un dels entusiastes admiradors del concert donat en el Santuari del Miracle. Una hora intensa de música de molt alt nivell , a càrrec d’alumnes que tancant els ulls, podrien passar per grans professionals, malgrat la jove edat de la majoria d’ells. Bé, de fet de tots ells i elles ( sempre més nombrosa la representació femenina que la masculina). Espero repetir experiència en el concert de Cardona, o en algun altre de Solsona. Val la pena, i qui llegeixi aquest escrit que miri calendari perquè fins el dia 17 tenen una desena de concerts disponibles.
He seguit l’evolució d’aquesta experiència, i francament espero i desitjo no la deixin perdre tots els ajuntaments i entitats que hi participen. Normalment quan parlem d’escoles, seminaris, tallers musicals d’alt nivell, els associem a grans ciutats, amb grans conservatoris, teatres, auditoris, etc, i no ens imaginem les possibilitats de tenir-ho molt a prop nostre, a l’interior del país, en una petita comarca com el Solsonès, tot i que els concerts que donen professors i alumnes trenquen les fronteres comarcals per anar cap el Berguedà i el Bages.
La crisis està fent estralls en els estudis musicals, com en altres àmbits de la vida cultural del nostre país. Moltes escoles de música estan en perill de desaparició per falta d’aportacions de la Generalitat o dels propis ajuntaments que es troben no solament amb problemes econòmics, sinó també competencials. La nova Llei estatal coneguda per ARSAL no permet als ajuntaments finançar serveis que no li siguin propis, i posa en perill les aportacions dutes fins ara, de manera que les matrícules i quotes s’haurien d’apujar fins extrems impossibles d’assumir per part dels pares i alumnes.
Estem, doncs, davant una situació molt problemàtica de la qual hem de poder sortir salvant els mobles. Tenir música a l’escola és fonamental per a tots els alumnes, en general, però disposar de mitjans suficients per tenir estudis musicals a tots els grans pobles i ciutats, essencial per posar a l’abast dels alumnes el poder aprendre a tocar un instrument.
Solsona és una ciutat amb una gran tradició musical i popular. Aquesta Acadèmia demostra l’ambició en convertir-se per uns dies, en una escola mundial, i disposar d’estudis musicals tot l’any facilita l’entrada de noves fornades de músics, de tots els àmbits i estils, en el món associatiu, cultural , de lleure i convertir-lo en una professió. Les festes, sense el seu component musical serien radicalment diferents, i poder-les organitzar amb mitjans propis, essencial per garantir la seva supervivència.

Ànims, doncs, i felicitats als organitzadors, i a tots els impulsors i col·laboradors perquè val la pena comprovar el grau d’excel·lència a la que arriben, joves talents que tenen Solsona com a punt de referència.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?