Saturday, August 02, 2014

 

CASUALITATS O CAUSALITATS ? - art. Regió 7

CASUALITATS O CAUSALITATS ?
Els països amb una forta empremta de la religió luterana, anglicana o calvinista, tenen en la mentida o la falsedat, un dels pitjors comportaments d’una persona. Ho hem vist en el passat amb el president Nixon, més recentment amb Clinton, o amb les dimissions d’importants càrrecs públics al Regne Unit o Alemanya, pel simple fet d’haver copiat part d’una tesis doctoral, o per currículums no prou verídics. En aquelles latituds consideren causa de gran desprestigi falsejar la realitat o mentir, per quan qui ho fa una vegada, ho pot repetir en altres ocasions i destrossar la seva credibilitat i la de tot el sistema. La reacció que s’imposa és immediata , contundent i sense retorn.
Aquí, per contra, es considera una mena de pecat venial, que amb una simple confessió pública o semi pública, pot ser perdonada. Fins ara, així ha estat, però el grau de rigorositat ha anat creixent, i amb la crisis tot està canviant i moltes de les antigues faltes, han esdevingut delictes, impossibles de passar desapercebudes i no comportar els càstigs corresponents.
Des de fa mesos assistim a canvis molt rellevants en tots els ordres de la vida privada i especialment de la pública. La crisis global, notablement dura en el nostre país, ha fet prendre decisions impensables anys enrere, i de la mà del PP a Madrid , han cregut arribat el moment de tirar per camins molt perillosos de cara el present i el futur immediat. Ho veiem en la retallada de drets, de prestacions socials, de modificacions de lleis fonamentals, de recentralitzacions, etc. I a nivell de Catalunya, en aquest marc general ja molt complicat, s’ha endegat el anomenat procés pel dret a decidir, amb una rapidesa i una planificació impossibles de digerir per la majoria de les forces polítiques tradicionals. Les convulsions i destrosses son evidents en la majoria de partits, i encara no les hem vist totes.
La casualitat, en el temps, ha portat les declaracions del president Pujol. Unes declaracions impensables i inimaginables en l’actual moment que destrossen no solament la seva imatge, sinó la del seu partit, i en bona part la del país. I la casualitat, realment podem parlar de casualitat ? A pocs dies de l’entrevista Rajoy – Mas, en el dia del relleu del segon càrrec en importància de Convergència, en ple debat sobre el camí a seguir....No crec en les casualitats, i menys en política d’alt nivell. Des de fa mesos veiem canvis notables, en múltiples àmbits , com si seguissin un guió de la mà de poder desconeguts. El relleu del Rei, però abans la substitució d’importants directors de diaris i mitjans de comunicació, canvis en el posicionament dels principals estats europeus, respecte el procés sobiranista, presentació balances fiscals, iniciatives judicials en temes molt delicats( imputació d’Oriol Pujol, relleu previst al president Mas), retirada estratègica de Durant Lleida, etc, donen la impressió de no ser productes de la casualitat, sinó de causalitat del moment.

En un país petit com el nostre, em refereixo a Catalunya, tothom es coneix i tothom té informació que guarda, a falta de proves, o per un moment determinat. Quina casualitat l’explosió de tot el sistema d’actuació pujolista,ara i aquí ¡¡¡ Des de quan la informació apareguda estava en mans estranyes? Quin ús n’han fet en el passat ? Ha servit per alguns dels moviments, decisions i pactes entre governs ? Es inquietant fer algunes preguntes, com inquietant és veure l’ús i abús del poder en el passat i present recent. I no ho hem vist tot, algú mou uns fils invisibles, amb la intenció de fer trontollar tot el sistema actual. I si el procés sobiranista ha marcat fortament el PSC, ara ja hi tenim  CiU que parla de refundació, i ben aviat li arribarà el torn a ERC quan s’apropi la data de la consulta i no pugui garantir la seva celebració. Com entomarà la direcció i les bases, el camí a seguir ? Massa casualitats juntes, que fan pensar en una causalitat clara en cada pas donat. El repte ha estat tant gran i tant poc valorat i sospesat que ha fet moure peces, en diferents direccions , portades per mans poderoses . El repte és tant gran que ha tirat per terra imatges sagrades, sense embuts i sense contemplacions. En veurem moltes més en els propers dies i setmanes.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?