Sunday, July 13, 2014

 

VOTACIONS HISTÒRIQUES- art. Regió 7

VOTACIONS HISTÒRIQUES.
Demà, diumenge 13 de juliol, serà recordat no solament per tots els militants del PSC i del PSOE, sinó també per futures generacions de polítics de la resta de partits, nacionals, estatals i fora de les nostres fronteres, per dur a terme les primeres eleccions destinades a votar al màxim dirigent del PSC, a Catalunya, i del PSOE a nivell d’Espanya. Aquesta decisió suposa un pas endavant en la participació directa dels militants que ja no té volta enrere, i agradi o no, s’anirà imposant a la resta de partits. Es un pas lògic en la evolució dels partits progressistes, però a un ritme més ràpid de l’inicialment previst. Les noves tecnologies han ajudat a fer-lo més ràpid, tot i que el vot continuarà sent personal i presencial, a l’espera de perfeccionar el vot electrònic que veurem ben aviat.
En el cas del PSC, hi haurà un sol candidat, en Miquel Iceta. L’únic que ha aconseguit en els quinze dies donats, recollir més del doble dels avals necessaris per esdevenir candidat, a liderar un partit amb prop de vint-i-un mil militants i més de quaranta mil simpatitzants. En aquest cas, tindran dret de vot, només els militants. Cosa diferent quan es tracti d’elegir, en primàries, el candidat/a a la presidència de la Generalitat.
La ràpida i entusiasta recollida d’avals per Miquel Iceta mostra el gran consens entorn la seva figura, que compagina llarga trajectòria de partit, i institucional, amb una enorme capacitat de treball, innovació i regeneració d’idees, estructures i projectes.  Ben aviat en veurem les conseqüències a nivell de partit i de vida política a Catalunya i Espanya. A tots ens hagués agradat tenir més d’un candidat, precisament per mostrar la solidesa de la seva candidatura, però la renúncia d’altres possibles candidats, no ho ha fet viable. Amb tot, estic convençut que l’interés per mostra-li el suport portar milers de militants a votar-lo.
I l’especial relació que té el PSC amb el PSOE, permet que tot i ser un partit totalment independent, tingui dret a la participació en el partit germà, de manera que els votants catalans poden exercir el vot, per elegir el seu Secretari General. En aquest cas, doncs, la segona urna acollirà els vots per decidir quin dels tres candidats ( Madina, Sánchez o Pérez Tapias) esdevé el màxim dirigent de PSOE, en uns moments especialment importants per tot el país. Aquests dies son especialment intensos per conèixer en detall el pensament, idees i propostes de cadascun d’ells. Els correus, les entrevistes, les presentacions son constants en tot el territori, i he pogut assistir a algunes d’elles, amb el gran interès per saber què en pensen dels reptes presents i futurs.

A la vista de tot plegat, hi haurà qui pensi en la crisis del socialisme i qui consideri que ho té molt complicat per esdevenir alternativa a Catalunya i Espanya. De més verdes en maduren i la realitat és que els canvis van a velocitats mai vistes, i nous lideratges sortiran d’aquestes eleccions que faran oblidar temps passats. He vist i participat en uns quants actes preelectorals i la sensació és realment positiva. A Catalunya tenim el gran repte de recuperar la nostra principal prioritat com és la de preservar l’estat del benestar, però al mateix temps afrontar el repte de la consulta. El PSC vol facilitar la consulta. I votarà en el Parlament la Llei de Consultes, per fer-la viable i possible, però en el marc de les competències de l’Estatut. L’actual proposta, saben els dirigents de CiU i ERC , no és ni viable ni possible. Han de buscar una sortida legal que permeti anar a votar el 9N, i només s’aconseguirà si ve avalada per una Llei, canviant la pregunta, encaixant-la dintre de la Llei catalana, i obrint pas a una tercera via que desencalli la situació actual. D’aquí la rellevància de les votacions de demà perquè el PSC tingui un nou Primer Secretari, capaç de facilitar una sortida viable, liderant un partit reconstruït. I un nou Secretari General del PSOE, capaç de recuperar els valors progressistes i fomentar un nou encaix de Catalunya, mitjançant una reforma en profunditat de la Constitució.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?