Thursday, July 24, 2014

 

SANT VICENÇ DE CASTELLET, PASSAT I PRESENT - art Nació Digital

SANT VICENÇ DE CASTELLET, PASSAT I PRESENT.
De cop i volta , a grans titulars i ampli desplegament interior, Regió 7 ens ha assabentat d’unes actuacions judicials, suposadament contundents contra una quinzena de càrrecs polítics i tècnics, de Sant Vicenç per les actuacions dutes a terme a l’entorn de l’espai de la Bòvila. Una actuació urbanística, potent i rellevant pel futur del poble, en un moment especialment important de la història recent.
He de confessar que no m’havia parat mai a Sant Vicenç, fins a ostentar els primers càrrecs de partit, a l’executiva de la Federació XI ( Bages, Berguedà i Solsonès). Parlo, doncs, de 30 anys enrere. He de reconèixer que era un poble amb un aspecte de gran deixadesa, a nivell urbanístic, d’infraestructures, serveis i equipaments. Un poble creuat per dues línies ferroviàries: la dels Catalans i Renfe, amb molts carrers i places sense urbanitzar o envellides pel temps i la falta d’inversió... i amb un ajuntament molt poc operatiu, constantment trasbalsat per falta d’equips de govern potents i ben organitzats.
En resum, era un poble, on tot estava per fer, i gairebé tot era possible, ... vista la composició municipal. Era, doncs, un lloc on el PSC havia de dedicar-hi grans esforços i un recolzament permanent. Es el que varem fer des de la Federació i des de l’executiva nacional.  I puc assegurar que l’actuació dels socialistes va permetre trencar la inèrcia del passat i començar a posar al dia el poble de Sant Vicenç per esdevenir la petita ciutat de Sant Vicenç. La feina era immensa, com immensa era l’ambició de servei dels nostres alcaldes i regidors. Es va actuar en tots els àmbits i totes les direccions possibles. Si la Casa Consistorial era vella, antiquada i mancada d’espais per treballar, s’hi va actuar de forma decidida, amb una transformació que garantia el treball i atenció als ciutadans en unes condicions raonables. Si no hi havia una caserna de la Guàrdia Civil com cal , es varen fer les gestions oportunes per tenir-ne una de moderna i adequada. Si la carretera del Pont, estava en males condicions, es va aconseguir fer-la arreglar. Si el Pont d’entrada, era històric, però no apte per una doble circulació en condicions es va ampliar, i es va posar al dia. Si tot l’entorn de l’estació de la Renfe feia llàstima, es va adecentar i programar per fer goig. Si Sant Vicenç patia una crisis com la resta del país, però empitjorada pel tancament de més indústries, es va promoure la creació del Consorci del Bages – Sud per donar formació i treball.....
Podria omplir un parell de pàgines amb multitud d’actuacions , gestions i tràmits per desencallar temes com de connexió amb la C-16, o amb el polígon, ocupar velles edificacions per donar un altre aire al poble, o adecentar els marges del riu... desenes de milions d’euros invertits en posar al dia, tot el municipi, i fer-lo semblant a d’altres del seu entorn que havien pogut aprofitar millor els primers anys de democràcia municipal.
He conegut bé, doncs, a l’alcalde Martí Muns, a Joan Montsech, a la Glòria Torner, tots del PSC, però també a Valenti Carrera d’ERC. També, als regidors que formaven part dels equips de govern. Ja he dit abans que no era fàcil governar Sant Vicenç per la diversitat de grups municipals i la inestabilitat que suposava. Ara bé, si una cosa puc assegurar i estic convençut que tots els santvicentins ho corroboraran és la plena i total honestedat de tots ells. Poden haver comès errors , però mai irregularitats. La maranya burocràtica, les presses, les urgències i necessitats d’una població que ha anat creixent al llarg dels anys , obligava actuar amb diligència i cercant ajudes i dreceres si es podia, però d’aquí a trencar amb la legalitat, hi ha un abisme. Estic segur que mai es va traspassar, i menys a canvi de favors o caient en la corrupció. Mai. Els tribunals investiguen entre 2002 i 2006, aquí ja es pot veure el funcionament de la justícia quan hem de retrocedir i recordar tot el que es va tramitar en aquells anys i qui en tenia la competència. S’ha de veure si estem davant actuacions “tècniques” o “burocràtiques” amb errors o amb infraccions i suposades actuacions irregulars.  Si va existir algun tècnic maldestre, o corrupte. No tenim més detalls, no podem fer més conjectures. Tothom és innocent mentrestant no es demostri el contrari. Els partits hem de garantir la honestedat els nostres representants, i ells han de supervisar i controlar els tècnics i personal sota les seves competències. Si hi va haver algun funcionari deslleial que caigui sobre ell tot el pes de la llei, però no volem s’embruti la trajectòria del conjunt dels representants polítics perquè varen actuar amb total honestedat i eficàcia, transformant Sant Vicenç com mai a la seva història.

A l’igual que diem sempre en casos semblants, la justícia hauria de tenir prioritat en resoldre casos on planeja el dubte sobre càrrecs polítics. No és just patir la doble condemna del dubte davant la societat i l’espera , llarga, massa llarga per esclarir els fets. Estem convençuts de la honorabilitat dels alcaldes i regidors, i voldríem veure-la establerta, en el mínim de tems possible. Que ningú dubti d’ells, ho comprovareu quan tinguem les resolucions pertinents.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?