Friday, July 25, 2014

 

SANT VICENÇ DE CASTELLET, EN TITULARS- art. El Breny

SANT VICENÇ , EN TITULARS.
De ben segur tots els qui llegiu aquest article haureu vist el nom de Sant Vicenç , en grans titulars, lligats a un presumpte cas de mala gestió i corrupció en el desenvolupament dels terrenys de la Bòvila, entre els anys 2002 i 2006. Sobta molt que apareguin ara notícies i presumptes irregularitats de 8 o 10 anys enrere, i voldria col·laborar a deixar ben net el nom i actuació dels polítics que varen intervenir en aquella operació urbanística.
Vaig venir per primera vegada a Sant Vicenç fa poc més de 30 anys, per raó del càrrec que en aquell moment tenia a nivell del PSC a la Federació XI ( Bages, Berguedà i Solsonès), després vaig continuar venint com a Diputat al Parlament durant 16 anys, i finalment hi vinc de tant en tant, pel simple plaer de veure com un poble ha aconseguit esdevenir una petita ciutat.
Sempre que vinc o passo a prop recordo com era el poble 30 anys enrere. Un poble on tot era per fer i tot era per planificar i arreglar. A diferència d’altres municipis els primers anys de democràcia municipal varen ser molt convulsos i poc productius a nivell d’obtenció de subvencions i execució de projectes. Inestabilitat política, grups diversos i dispersos no permetien la necessària tranquil·litat que ha de tenir un equip de govern, per tramitar i gestionar la seva transformació. Teníem un gran poble, creuat per dues línies de tren, un pont envellit que no permetia la doble circulació , molts carrers i places per urbanitzar, una casa consistorial poc adaptada a les necessitats del moment, una clara mancança d’infraestructures i equipaments de tota mena, culturals, esportius , d’oci, etc, amb edificis tancats mostra del passat industrial, etc, etc.
El PSC tenia l’ambició de transformar el poble i traslladar aquí el que des del primer moment s’estava fent en pobles veïns,arran les primeres eleccions municipals del 79. Volíem estabilitat política per poder aconseguir subvencions de tot arreu, i posar al dia tot el que feia falta. Finalment això va ser possible, i recordo molt bé tots els grans i petits projectes per tenir Caserna de la Guàrdia Civil, ampliació del Pont , renovació de la Casa Consistorial, millora de tot l’entorn de l’estació de RENFE, millora dels passos subterranis, urbanització de moltes places i carrers, renovació de la carretera del Pont de Vilomara, negociacions per un enllaç adequat amb la C-16, millora per connectar amb el polígon industrial, i una vintena d’altres projectes i reformes urbanístiques que van situar Sant Vicenç entre els municipis més actius de la comarca. I en plena crisis ( la anterior a aquesta igualment molt dura) es va crear el Consorci del Bages Sud, per formar i buscar feina pels aturats...
Eren els anys en que presidia l’ajuntament l’alcalde Martí Muns, un home bo, honest, envoltat de gent que treballava sense descans per posar el poble al dia. Igual va fer Joan Montsech, que el succeí, i dedicà temps i esforços en batallar per atrapar el temps perdut. O la Glòria Torner que continuà la feina, durant un curt lapse de temps. Tots ells del PSC, però el mateix va continuar fent Valentí Carrera d’ERC. Els he conegut i he treballat amb tots ells, i puc assegurar que l’ambició que tenien era que Sant Vicenç guanyés habitants i disposés dels millors equipaments i serveis.
No era fàcil, com ho és ara, governar un ajuntament que necessita fer tantes coses, amb tants pocs recursos i pocs tècnics disponibles. El projecte de la Bòvila va ser un d’essencial per adecentar un gran espai , compaginant la neteja, adequació i construcció de vivendes i zones enjardinades, on abans hi havia un descampat deixat i abandonat. En aquest projecte com en altres del poble, es poden trobar deficiències burocràtiques, i administratives, però mai irregularitats o il·legalitats per part dels polítics. El govern municipal tenia control polític per part d’altres grups municipals, i control extern per part dels partits, i de la Generalitat. Estic convençut de la total honestedat dels alcaldes del PSC i del d’ERC, com ara n’estic de l’alcalde actual de CiU. Si alguna cosa es va fer malament, s’ha de buscar la causa, i sobretot el causant, l’autor o autors. Podia haver-hi hagut algun tècnic deshonest, o deslleial. Si es coneix o si es descobreix que caigui sobre ell o ells tot el pes de la llei, però no sembrem dubtes sobre els polítics i tècnics que varen treballar abnegadament pel futur de Sant Vicenç. Que una poma podrida no espatlli les altres. Que la justícia faci la seva feina, si pot ser amb la màxima rapidesa possible i podrem comprovar al final, com cap representant del poble, alcalde o regidor, va cometre cap delicte.
Deixem també que l’equip de govern continuï la seva bona feina. El pacte CiU – PSC està donant bons resultats i no és just que fets passats puguin fer planejar algun dubte sobre una persona que va estar d’alcaldessa uns mesos. Els dubtes quedaran esvaïts tant bon punt quedin aclarits els fets.

Joan Roma i Cunill , President del Consell de Federació del PSC i ex – Diputat al Parlament de Catalunya.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?