Thursday, July 10, 2014

 

INCENDIS, VINT ANYS DESPRÉS



INCENDIS, VINT ANYS DESPRÉS.
Els qui varem viure els incendis del 94 els tindrem sempre més en la memòria. Uns incendis com mai havíem vist, acostant-se cap a l’Alt Berguedà, zona molt més humida i protegida que la resta de la comarca. De fet, es varen poder aturar a la línia fronterera entre el Baix i l’Alt Berguedà, no sense esforços immensos per part de tots els cossos professionals i centenars de voluntaris, agrupats en les ADF.
Recordo molt bé l’hora i el dia, quan tota una colla estàvem xerrant prop de les piscines de Borredà. En pocs minuts varem veure un resplendor llunyà, i al cap de poca estona, volianes de cendra per tot arreu. De seguida varem decretar l’estat d’emergència i començarem a preparar els vehicles de l’ADF i els primers voluntaris.
Muntat tot el dispositiu a l’ajuntament, escoltàvem les informacions per la emissora i varem poder comprovar la gravetat de la situació quan en pocs minuts el foc passava d’una banda a l’altra de les carreteres, rius i rieres. Varem enviar efectius cap a la zona de la Riera de Merlès, carregats de menjar i begudes per tothom qui fes falta, i durant 5 dies, la mobilització va ser àmplia i efectiva.
Després de descansar unes hores, vaig voler veure sobre el terreny la immensitat del desastre i vaig recórrer els municipis veïns, amb imatges realment crues. Desenes de vaques mortes, xais, vedells, cabres...cases cremades, coberts destrossats...
Es evident que un incendi com aquell , amb les condicions climatològiques existents, era impossible de parar. Només l’esforç constant, i el desplegament d’efectius en tots els fronts va permetre encerclar el terreny i poc a poc procedir a la seva reducció i extinció. Extinció facilitada també per un lleuger canvi del temps.
La lliçó apresa va ser que davant d’un incendi de grans proporcions, el desplegament ha de ser immediat i de iguals proporcions, tant a nivell d’efectius aeris, com terrestres i va suposar també iniciar una millora de les instal·lacions de dipòsits d’aigua, molts d’ells connectats a xarxes de subministrament d’aigua potable, de manera que sempre estiguin plens i disponibles. La coordinació ha de ser immediata i bàsica, i el sistema de comunicacions a prova de qualsevol terreny.
Hem avançat molt, i disposem de maquinària i vehicles sempre a punt de sortir. Cada any fem proves del sistema de comunicacions, i tenim al dia el pla d’actuació. L’ADF té tots els vehicles a punt, i s’han instal·lat boques de rec en diferents punts del terme municipal com perquè els bombers puguin carregar els seus vehicles. I tenim els vigilants, voltant per tota la comarca, per avisar si apareix algun foc, i per prevenir de les actuacions de risc per part de persones poc prudents.

El record d’aquells incendis, ens ha fet més previsors i sobretot més prudents, a l’hora de pensar que qualsevol foc es pot apagar. Tard o d’hora sí, però el que importa és poder-lo atacar d’immediat i amb plena eficàcia. D’aquí que tothom estigui alerta, per evitar repetir errors del passat.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?