Sunday, June 08, 2014

 

TEMPS DE PROFUNDS CANVIS - art. Regió 7

TEMPS DE GRANS CANVIS
Alguns predeien canvis notables , després de les eleccions europees, però difícilment ens podíem imaginar l’anunci de l’abdicació del Rei. Un autèntic gran canvi, preludi d’altres que estan en marxa, com ja explicava la setmana passada. El PSOE, l’endemà de les eleccions va iniciar una nova etapa amb compromisos profunds de renovació , a tots els nivells, a l’igual que altres federacions. A Catalunya, Pere Navarro ha mantingut reunions a tots els nivells, per encarar el futur, amb millors perspectives, per un PSC que té en les municipals el principal objectiu i repte. No està en discussió el seu lideratge per quan el projecte sorgit del darrer Congrés està en ple recorregut, situació molt diferent d’altres territoris en que els lideratges estaven ja en un final de cicle. Amb tot, calen canvis i modificacions d’estructures com per recuperar l’alè perdut.
N’han de venir més de canvis, i un de desitjable seria veure un pacte de govern autèntic a Catalunya. Un govern perquè sigui fort, estable i amb maniobrabilitat suficient ha de disposar d’una majoria absoluta, en tots els nivells. Ben a prop nostre, podem veure els equilibris que ha de fer l’equip de govern de Manresa per poder aprovar les propostes en els plens. Si això és així, en un ajuntament, molt més important és en el govern de la Generalitat. No és lògic haver de pactar amb un partit per una cosa, amb un altre per una altra, etc. Temps i esforços perduts en detriment de decisions que han de ser valentes i ràpides, per no dir , urgents.
Tots varem assistir a la rapidesa en que Àngela Merkel va iniciar contactes amb el Partit Socialdemòcrata alemany, fins aleshores a l’oposició per formar un gran govern, amb una gran majoria que el recolzés. Allà és inimaginable governar sense majoria absoluta al darrere, d’aquí que calgui fer el mateix aquí, fugint d’una precarietat i excepcionalitat que en res ajuda al bon govern. Seria positiu, doncs, un pacte clar i transparent entre CiU i ERC per encarar el que quedi de legislatura. Siguin uns mesos , siguin uns anys, de fet, aquesta és una incògnita que ben avui els protagonistes hauran d’explicar.
I esperem que els grans canvis continuïn i en aquest cas afectin el govern Rajoy i la seva política envers Catalunya. Si l’abdicació del Rei donarà pas a un nou Rei, bon coneixedor de l’idioma, la cultura i les reivindicacions catalanes, aquest canvi hauria de comportar un desllorigador a la causa catalana. Queda clar que l’immobilisme no pot ser la resposta a les reivindicacions de Catalunya. Hi ha una clara majoria que volen canvis profunds, uns apostant per la independència, ras i curt, d’altres per un nou encaix del país en un estat profundament modificat, on Catalunya s’hi trobi bé. On la llengua, la cultura i l’ensenyament tinguin un blindatge que no permeti constants sotracs, pors i modificacions que les posin en perill, com ara passa, en funció del govern estatal de torn. I un finançament modificat i millorat que garanteixi una qualitat de vida raonable, sense haver de mendicar cada dos per tres, per posar-lo al dia.
Es hora de grans canvis que ja han començat als més alts nivells de l’estat, en la figura del Rei, i del principal partit de l’oposició. Queda molt camí per recórrer però les perspectives que s’obren permeten un cert optimisme. Si qüestions que semblaven intocables, s’han obert, també es podrà obrir la Constitució i adaptar-la al nou estat que molts voldríem. Esperem veure aquests altres canvis en altres formacions polítiques, estatals o nacionals de Catalunya, començant per un pacte de govern, amb el que comportaria de canvi de protagonistes, programa, projectes i compromís d’ERC amb CiU. Tots els partits han de tenir ambició de govern per aplicar les seves propostes, ara és un bon moment per posar-les en solfa. Temps apassionant, per respostes que han de ser apassionants i compromeses.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?