Saturday, June 28, 2014

 

SENSE COMPLEXES - art. Regió 7

SENSE COMPLEXES
En un món tant complicat i enrevessat és impensable imaginar  tenir la veritat absoluta en les matèries essencials. Ho veiem pràcticament cada dia en qualsevol tema. Els grans economistes varen fallar en els seus diagnòstics i previsions de la crisis global que encara patim. Els sociòlegs , en les modificacions del comportament humà en determinades circumstàncies, els experts en demografia fallen en les seves previsions, i ja no diguem els financers , els medi ambientalistes, i altres experts en matèries diverses. La credibilitat de tots ells està en qüestió i ningú creu en receptes màgiques ni segures.
Davant aquest panorama, la prudència i el respecte per les propostes d’altres s’imposa i s’agraeix escoltar alternatives a cada qüestió, explicades sense complexes , amb la única condició de confiar en que qui les exposa ho fa amb honestedat i convicció. Faig aquesta introducció per demanar fer especial atenció a les reflexions, propostes i iniciatives que ha llençat el candidat a Primer Secretari del PSC, Miquel Iceta. El dia tretze de juliol tots els militants del partit socialista podran votar, per primera vegada al seu màxim dirigent. De fet ho podran fer per partida doble, per quan aquí a Catalunya, podran votar en una urna al Primer Secretari, i en urna a part, al Secretari General del PSOE. D’aquesta segona elecció ja en parlarem un altre dia.
Pel que fa Catalunya, és evident que tenim uns reptes molt complicats, en un moment igualment enrevessat. Per la situació interna, agreujada per la externa, i totes dues emmarcades en un complicat panorama global. Tothom diu la seva, però la veritat és que s’acosta la data prevista pel referèndum o consulta, i ningú és capaç de garantir-ne la seva realització. La proposta de referèndum , per delegació de l’estat, fou rebutjada. L’esperança queda dipositada en la Llei de Consultes, en tramitació parlamentària, a la qual el PSC donarà suport, de manera que pot ser aprovada per una molt ampla majoria. Però, no és suficient per garantir la convocatòria i poder votar. Aquesta Llei, regularà les consultes per temes de competència autonòmica, les que permet l’Estatut vigent, però no per aquelles que surten d’aquest marc, de manera que la doble pregunta proposada pel President Mas, no encaixa, i a més, suposa un conflicte de votació i interpretació. Està condemnada a ser retirada, i ja es senten veus disposades a fer-ho si el resultat fos poder votar.  Aquí està la qüestió.

El desitjable és poder votar, però dintre de la legalitat. Es inimaginable , en democràcia, trencar la legalitat perquè suposaria perdre la legitimitat. Estic convençut que el President Mas no ho farà, però com sortir d’aquesta situació? Només la recerca d’una via alternativa, que encaixi amb la Llei de Consultes, pot ser viable. Escoltem , sense prejudicis, sense complexes, les propostes que es posin sobre la taula. Segurament no som conscients dels enormes canvis que s’estan produint arreu del món, com a conseqüència de la crisis, i podem confiar en sortir-ne ben parats encara que no siguem seguidors dels qui les proposen. No sóc catòlic, però l’elecció del Papa Francesc, ha portat uns aires nous inimaginables, anys enrere, i que Déu li doni llarga vida perquè suposa un exemple a nivell mundial. Exemple i pontificat que impulsa canvis profunds, no solament a l’església, sinó en altres àmbits. I més proper, el canvi de Rei, aporta un canvi de model, una altra manera de representar l’Estat, de representar-nos a tots, independentment de ser monàrquics o republicans. No em fa res, reconèixer , per qüestions pràctiques la realitat de la monarquia i acceptar-ne la seva legalitat. Donem-li temps, i mirem resultats. El mateix, salvades les distàncies, hem de demanar pel PSC, desitjós de sortir de la crisis interna per poder ajudar a resoldre la situació catalana i espanyola. Conec Miquel Iceta de molts, molts anys. Li he donat el meu modest aval, amb entusiasme, i confio en que guanyi la votació del dia tretze. Si algú volia una persona compromesa, preparada, honesta de pensament i obra, sense complexes, ara està disponible. Escoltem-lo i confiem en que entre tots, puguem emprendre un nou camí amb més encert que fins ara.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?