Wednesday, June 25, 2014

 

PUIX QUE PARLA...ESCOLTEM QUÈ DIU - Art. Nació Digital Solsona

PUIX QUE PARLA...ESCOLTEM QUÈ DIU.
Apassionant moment polític el que estem vivint en múltiples fronts. Història, en viu i en directe cap un futur difícil de preveure però que segur aclarirà les incògnites actuals. Per la banda socialista, els canvis seran en profunditat i amb previsions realment molt positives, començant pel PSC i continuant pel PSOE.
Aquests dies s’estan recollint els avals perquè el dia 13 de juliol tots els militants puguin elegir el Primer Secretari del partit, a nivell de PSC i el Secretari General en el cas del PSOE. Dues urnes a cada local, per votar de manera lliure i universal qui volem que lideri el socialisme català i el espanyol. Una fita històrica, sense cap mena de dubte, perquè mai s’havia utilitzat aquesta universalitat en un tema de tanta rellevància. Avui em limitaré a parlar del cas català, i ja tindrem temps de parlar del cas espanyol.
A Catalunya, el PSC ha estat partit fonamental des de la recuperació de la democràcia i ha format part de totes les grans decisions que s’han pres, en l’àmbit polític, però també en el social, lingüístic i cultural. La gran batalla inicial per decidir entre una educació catalana o una dual: catalana – castellana, va ser guanyada clarament per la de la immersió, i en aquest camp Marta Mata va tenir un paper determinant. Ella, amb centenars i milers de mestres que s’havien format a Rosa Sensat. Aquella decisió ha facilitat tenir un sol poble, i no dividir la societat , per raó de llengua materna. Ara , el PP vol tirar per terra bona part de la feina feta, com ho fa en altres camps, lligats a les llibertats i el dret al propi cos i a la pròpia voluntat.
Però, tornant, al principi, el PSC va aplegar en un sol lloc totes les sensibilitats, totes les aspiracions dels catalans d’origen i dels catalans d’adopció. Ha estat fonamental per garantir els drets i deures del conjunt del país. Un llarg període de 35 anys plens de bona feina i d’encerts i errors, com tota obra humana, però amb un resultat raonablement positiu, fins arribar al moment actual en que el desgast intern, juntament amb els conflictes externs, l’han posat en crisis. Una crisis complicada i enrevessada, de la qual està a punt de sortir-ne, després de la pèrdua d’individus i col·lectius que no s’hi trobaven còmodes, per causes molt diverses i contradictòries.

El dia 13 de juliol, el PSC obrirà una nota etapa, apassionant i engrescadora perquè suposarà un retrobament amb les seves aspiracions de passat i futur. Els fonaments del partit i del socialisme continuen vius i actuals,  però s’han d’adaptar a les circumstàncies presents i ser explicades de manera més planera i entenedora. Un dels dirigents ha donat el pas per ser candidat a Primer Secretari, i en pocs dies, ha recollit els 2.000 avals necessaris per poder oficialitzar la candidatura. Es tracta de Miquel Iceta. Tothom qui l’ha tractat , en reconeix la preparació, la claredat d’idees i missatge, l’eficàcia i els dots de negociació i acord. La persona que necessitava el PSC i precisava el país, per poder sortir del complicat camí en que alguns l’han portat. Miquel Iceta, parla clar i sense embuts, de manera que recomano seguir el refrany popular català que diu: Puix que parla... escoltem què diu. I tothom podrà comprovar el bon fonament de les seves propostes i reflexions, sobretot lligades al famós referèndum o consulta. Ell ha dit i repetit que la pregunta proposada pel president Mas, no té futur. No té cap possibilitat de ser utilitzada el 9N ni en cap altre moment. I qui pensi que pot fer un pols a l’estat i dur a terme un acte il.legal, desconeix les regles democràtiques i el principi de legalitat i legitimitat. Pertoca, doncs, seguir un altre camí. Un camí que pot venir de la Llei de Consultes, en tramitació parlamentària. Buscar una sortida viable, legal i acordada, per la via de la nova Llei, podria ser la solució sempre que la consulta es faci en base al que marca l’Estatut d’Autonomia vigent, i no sobre temes que no li son propis. En els propers dies i setmanes tindrem ocasió de referir-nos a aquest i altres temes, portats de la mà del qui està previst esdevingui el proper Primer Secretari del PSC si així és decidit pels 20.600 militants, en votació el dia 13 de juliol.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?