Monday, June 09, 2014

 

DANYS COL.LATERALS - art. Nació Digital Solsona

DANYS COL.LATERALS.
En un escrit anterior ja vaig fer referència a noves crisis en altres partits, a banda del PSC , com a conseqüència del procés sobiranista. Aquests dies tenim el cas de Duran Lleida que sembla haver arribat al límit del que està disposat a assumir en tant que portaveu de CiU en el Congrés de Diputats, i com a segon prohom de la federació CiU. La crisis que obra aquest posicionament es fa impossible de predir a dia d’avui, però de ben segur tindrà un llarg i profund recorregut, oimés si Artur Mas decidís avançar eleccions al 9N, a la vista de no poder convocar la consulta promesa.
L’abdicació del Rei ha posat sobre la taula un nou tema de controvèrsia i debat no previst per les forces polítiques. A algunes els costa de gestionar aquest relleu, sense caure en contradiccions internes i externes. També aquí CiU ha reaccionat de manera molt diferent al que s’esperava d’ella.
Tot el que passa sembla no fer trontollar el guió marcat per ERC. Ha aconseguit millorar resultats i aparèixer com l’únic partit fidel al compromís assumit. Posa com a gran objectiu la convocatòria de consulta pel 9N i res sembla afectar aquest camí. Com en tot, tot va bé fins que les coses es torcen i compliquen la via elegida. Els mesos van passant i ens acostem a les dues dates més rellevants d’aquest any. La Diada, i el 9 N. No hi ha cap dubte de que per la Diada la mobilització serà important, el que ningú té clar és què passarà el 9N. El Parlament està acabant de redactar la Llei de Consultes i es confia en aquesta norma per poder convocar i dur a terme l’esperat referèndum, però no hi ha cap seguretat. Més ben dit, tot indica que la norma serà recorreguda davant el Constitucional i un possible Decret de convocatòria, anul·lat d’immediat.
Aquell serà el moment clau en tot el procés, i el moment de la veritat per ERC. També per CiU, per descomptat, però sobretot per ERC perquè haurà de posar-se al davant del procés i indicar què fer, com actuar davant la situació plantejada. No és fàcil fer previsions i menys pronòstics, perquè fins ara hem vist coses mai imaginades, i plantejaments mai previstos, de manera que la política ficció l’haurem de deixar per un altre dia.
L’existència de l’ANC canvia les previsions que podríem fer , en un moment decisiu com serà el 9N. A l’igual que ERC i CiU , assegura i repeteix que hi haurà urnes i es votarà. Podem, doncs, preveure que en el supòsit de prohibició de la consulta, per haver presentat la Llei catalana de consultes al Constitucional i impugnat el Decret de convocatòria, l’ANC posarà urnes a places i carrers , utilitzant censos electorals de les passades eleccions europees o padrons obtinguts per vies no oficials. Els resultats no serien oficials, però mostrarien el compliment d’un compromís, i continuaria la batalla de cara el futur, confiant en que algun dia o altre, es complirà el desig formulat. Allargar la interinitat en que ens trobem pot ser molt negatiu per totes les parts i provoca preocupacions a tots els nivells, en un moment en que tots els esforços haurien d’estar destinats a lluitar contra la crisis i els seus efectes.

Enmig de tot aquest panorama el PSC, tindrà un important Consell Nacional el proper dissabte dia 14, en el qual s’informarà , debatrà i votarà la proposta de canvis a l’executiva nacional, i en relació a d’altres temes molt importants. El PSOE està immers en un dels canvis més rellevants dels darrers temps, i d’aquest procés en depèn esdevenir autèntic partit de govern, alternatiu al PP. I han entrat en escena nous partits que hauran de demostrar si son flor d’un dia, o han arribat per quedar-se. Estem en un dels moments més apassionants de la història i la política en molts decennis. Esperem veure canvis plens d’ambició i bones perspectives.





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?