Friday, May 16, 2014

 

UN RUC POT CANVIAR TOTA UNA VIDA- art. La Rella

UN RUC POT CANVIAR TOTA UNA VIDA
Acabo de comprar un ruc per 75 euros ( setanta – cinc) per entregar a una vídua de la tribu Massai, a la qual no conec ni coneixeré mai. La història és ben senzilla i pròpia d’aquest món global en el qual vivim, i que com tot té coses bones i altres de no tant.
Cal saber que la tribu dels Massai se situa en un dels extrems de Kenia i Tanzània, per tant molt lluny de nosaltres. Però la llunyania no ens ha de fer perdre la necessitat de donar un cop de mà allà on més falta fa. Es ben cert que aquí tenim una crisis com feia molts anys no havíem vist, però ajudar als més propers, no ens ha de limitar les ajudes a poder fer alguna cosa per altres que estan en el límit de la supervivència. Aquest és el cas de les vídues Massai. La tradició les deixa en la més pura indigència quan mor el marit perquè ho perden tot. Queden sense cap propietat sense cap mitjà de vida. Era lògica la aparició d’una ONG ( Fundación Carpio Pérez) la qual ha tirar endavant la construcció d’escoles pels nens Massai i un menjador, però ara s’ha proposat una fita més ambiciosa com és la de procurar mitjans bàsics de subsistència a les 400 vídues que hi ha en una de les regions.
La principal font de subsistència son les cabres i els rucs, autèntics Landrovers pels Massai. Amb ells transporten la llenya i l’aigua, essencials pel tipus de vida que porten. Sense ells les dones es converteixen en “animals de càrrega” amb bidons d’aigua al cap, i farcells de llenya a l’esquena, fent caminades immenses per sobreviure. Així, doncs, tenim 400 vídues , amb només 300 cabres, al seu càrrec, nombre clarament insuficient per cobrir la subsistència, de manera que l’acció a la qual m’he afegit pretén proporcionar 100 cabres i 4 rucs. Cada cabra té un cost d’entre 33 i 35 euros i cada ruc 75 euros. Així ,doncs, per l’import d’uns pantalons, una parca o qualsevol altra cosa perfectament prescindible, aquí, es pot donar un animal que resoldrà tota una vida. En aquests preus es pot veure com de lluny estem una part del món de l’altra.
A vegades entre la molta paperassa que rebo, n’arriba alguna que et fa sentir útil, i no pots resistir la temptació de donar un cop de mà. Estem col·laborant en un altre projecte al Senegal a la regió de Boulimbou, amb portada d’aigua, perforació de pous, i inici de conreu de fruita i verdura, amb uns excel·lents resultats. Ara, doncs, uns centenars de vídues, totalment desemparades, rebran cabres per poder subsistir, i rucs per poder carretejar llenya i aigua, de manera que la seva vida canviarà radicalment. El sistema de col·laboració és el que ha fet servir La Rella per renovar tot el seu sistema per poder continuar. Doncs,bé aquest sistema pot servir per resoldre altres temes de supervivència, en uns països llunyans però amb els quals hem de fer arribar la nostra solidaritat i cooperació. Dintre de pocs dies, concretament el dia 25 d’aquest mes es tanca la campanya de recollida de fons i dintre d’un mes, les vídues Massai, podran iniciar una nova etapa amb uns recursos que els garantiran la supervivència. Val la pena col·laborar, tenint la total garantia de serietat i rigor en la participació.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?