Monday, May 26, 2014

 

RESULTATS EUROPEES, A PRIMER COP D'ULL- art.Nació Digital Solsona

RESULTATS EUROPEES, A PRIMER COP D’ULL
Tindrem temps per valorar, discutir, reflexionar i sobretot veure els primers moviments ,derivats dels resultats de les eleccions europees d’ahir. Queda clar que a tot arreu hi haurà canvis profunds i d’imprevisible previsió, a dia d’avui, però l’escenari s’obra cap horitzons completament nous.
Els grans partits han tingut mals resultats. Constatació clara i contundent, per molt que el PP vulgui buscar-hi excuses pal·liatives. Queda primer, en un escenari d’enfonsament generalitzat no és cap mèrit ni cap bon presagi de cara el futur. El PSOE a Espanya i el PSC a Catalunya, han quedat molt lluny de les previsions i les esperances dipositades en aprofitar el descontentament general per les polítiques del PP a Espanya i per les polítiques de CiU i ERC a Catalunya. I entren amb força alguns partits nous que en molt poc de temps han estat capaços de recollir l’emprenyament generalitzat per polítiques que han allargat la crisis molt més de l’imaginable.
El parlar clar i de manera crítica respecte el funcionament habitual de les institucions ha tingut premi. Es lògic, i jo diria que gratificant, perquè obligarà a emprendre canvis en el llenguatge, en el comportament i sobretot en les decisions de tots els partits i especialment en els de govern. Ja era hora, i benvinguda aquesta constatació. Tots hem vist i escoltat discursos buits de contingut crític. Això ja no ven, ni és acceptat. A grans problemes, grans remeis, i dir a la gent la veritat de la complexitat del moment. No hi ha receptes fàcils, però la gent ho ha de saber i ho ha de tenir present, i moltes vegades es vol amagar la complexitat mitjançant la venda de solucions massa simplistes.
I això és cert a nivell europeu, com ho és a nivell espanyol i català. A nivell europeu els Socialistes no han assolit una majoria suficient com per poder presidir la Comissió Europea, objectiu de Martin Schulz. Si tot va com previst , la presidirà el conservador luxemburguès Juncker. No és una bona noticia, en absolut, perquè veurem polítiques semblants a les vistes fins ara, i això no pot anar per bon camí. Dependrà dels pactes a fer, per poder canviar de rumb. A nivell espanyol, el PP ha fet un molt mal resultat, però el trossejament en múltiples partits fa difícil fer previsions immediates de futur, de cara les municipals de l’any vinent i les generals de 2016. Es mou tant tot, que caldrà esperar. En quan a Catalunya, s’ha de reconèixer l’habilitat d’ERC per guanyar unes eleccions en clau sobiranista, amb un molt bon resultat que descol·loca CiU i situa el president Mas en una molt difícil situació. En un altre moment i un altre país, segurament aquest resultat portaria la renúncia a la presidència. Es una segona derrota, en un any i mig. CiU pot fer les lectures que vulgui, però el cert és que no li queda marge de maniobra per liderar un procés, que pot descarrilar en qualsevol moment.
I aquest resultat ens ha de preocupar a tots els catalans, però sobretot als qui estem en diferents institucions del país, perquè suposa allargar la provisionalitat, i no disposar d’un govern fort i tranquil. Si en molt poc temps, no es planteja un govern de coalició entre CiU i ERC ,pel qual realment governin junts, malament. Millor anar a unes altres eleccions anticipades. Un país no pot tenir un govern provisional de manera indefinida. Ja portem massa temps en aquesta situació i en plena crisis econòmica, financera i política.
En quan al PSC, tots esperàvem aquestes eleccions per veure resultats, i reflexionar sobre el camí a seguir. Queda clar que cal obrir un procés ampli de valoració i modificació de l’actual estructura, per recuperar l’espai perdut. En això sóc optimista, perquè és un sentiment molt generalitzat en el partit, i el portarem amb el seny necessari per arribar a bon port. Han deixat el partit, persones poc identificades amb els ideals socialistes, més interessats en ocupar càrrecs que no pas en la transformació de la societat. Hem de retornar als orígens i sintonitzar amb la societat actual, parlant clar i català respecte les propostes a seguir. Ho aconseguirem, sense cap mena de dubte. Sense presses, sense improvisacions, sense interessos partidistes. A tots els nivells s’obra una nova etapa, a nivell europeu, espanyol i català. Tots en som protagonistes, tots hi tenim el nostre paper a jugar. En els propers temps veurem moviments mai imaginats. El futur és obert i incert, els resultats d’ahir ho demostren a bastament. No deixa de ser apassionant el moment que estem vivint.

Joan Roma, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?