Sunday, May 11, 2014

 

ONG - AMICS DE BOLULEMBOU - ASSEMBLEA GENERAL

ASSEMBLEA GENERAL – ONG AMICS DE BOULEMBOU – SENEGAL.
Ahir, diumenge dia 11 de maig, vaig assistir a l’Assemblea anual de l’ONG Amics de Boulembou, dedicada a millorar les condicions de vida d’una petita regió d’aquest país africà on hi viuen unes 2.000 persones, i té una extensió similar al del nostre municipi de Borredà. Sóc associat d’aquesta ONG i en alguna ocasió l’ajuntament li hem concedit un ajut per col·laborar en algun dels projectes que hi té en marxa.
Realment la creació i funcionament d’aquesta ONG és exemplar, per quan contempla la resolució de problemes en contacte directe, constant, amb els beneficiaris, però és que qui decideix què cal fer, és una barreja de propostes “nostres” amb la d’ells mateixos. I és que dintre de l’ONG tenen un pes important treballadors d’aquesta regió que viuen i treballen a les comarques gironines, de manera que no es prenen decisions ,sense coneixement de causa sinó amb un arrelament al territori i a cada moment precís. Qui vulgui veure en viu i en directe el resultat d’aquesta actuació pot entrar a la web de l’ONG buscant AMICS DE BOULEMBOU.
I és que si fins ara la única sortida de les persones era emigrar, ara comencen a tenir eines i bases sòlides per continuar en el seu lloc d’origen. Terres prou riques si tinguessin aigua garantida, comencen a conrear una determinada varietat de fruites i verdures que poden modificar la seva dieta, i convertir-los en fons d’ingressos per poder adquirir altres productes mitjançant intercanvi o compra – venda. Les primeres actuacions han anat destinades a buscar, trobar i transportar aigua cap els llocs necessaris. Un bon pou d’aigua garanteix el subministrament i ha permès construir un dipòsit d’aigua, abeuradors pel bestiar propi i per aquell dedicat a la transhumància, poden regar horts amb una varietat de verdures o arbres fruiters impensables, anys enrere.... és a dir, han transformat el territori, però sobretot hi ha aportat serveis autènticament essencials: escola, i sanitat. Aquesta ONG ha permès construir una escola on hi van 205 nens i nenes, a dia d’avui i ja tenen un dispensari mèdic, assistit per un metge titulat, i on les dones poden parir els seus fills en unes condicions radicalment millors que a casa seva...
Es llarg explicar el gran nombre de projectes endegats per aquesta ONG, però el més interessant de la reunió és comprovar la assistència i partició d’una vintena d’homes procedents d’aquest territori que van haver de marxar per falta de futur i que ara treballen en diferents indrets de la província de Girona. Son homes d’aquest indret, i truquen les famílies cada setmana o cada mes i per tant tenen fil directe com per saber si els projectes i el diner que enviem allà tenen el resultat esperat. Es a dir, cada euro invertit té un seguiment i podem saber si ha estat ben destinat o no. També les visites que cada any fan els principals impulsors de la ONG permet posar ordre si alguna cosa no s’ha fet bé. Ahir mateix varem parlar de que la introducció dels plataners, no està sent ben portada, i posa en perill la possibilitat de tenir plàtans en futures collites...
En resum, ahir va quedar clar que hem d’ajudar als “nostres” als que tenim aquí al costat, però ajudant als “altres” evitem que hagin de marxar els més joves i preparats de regions situades a milers de quilòmetres i hagin de posar en perill les seves vides. De fet hem d’oblidar ja l’existència dels nostres i els altres, per parlar només de nosaltres ( uns i altres) perquè tots vivim en el mateix món. Si els blancs varem participar en la destrossa del continent africà , ara ens toca pal·liar en tot el que puguem el mal fet. I amb pocs diners nostres, podem fer molt allà. Uns pocs euros d’aquí es converteixen en fortunes allà i si tenen un bon ús poden transformar la realitat d’una manera espectacular. De fet, molts dels qui llegiu aquestes ratlles segura vareu veure un altres dels projectes en el mateix país, de la mà de Lluís Llach. Ell passa 7 o 8 mesos a l’any en una regió costanera de Senegal, ajudant a tirar endavant projectes lligats a la pesca, que han permès sortir de la misèria a una altra de les regions. Bé, doncs, animo a participar en accions com aquesta de la mà de gent seriosa, com ho és tota la que forma part i impulsa AMICS DE BOULEMBOU. En la mesura del possible aquest any l’ajuntament de Borredà farà una aportació econòmica que aniria destinada a incrementar el nombre de plaques solars del dispensari mèdic per tal que puguin tenir nevera per guardar la medicació. Un dels projectes d’aquest any.

Joan Roma, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?