Wednesday, May 14, 2014

 

CAP UNA MILLOR UE

CAP UNA MILLOR UNIÓ EUROPEA


Des del Lluçanès, o des de qualsevol altre indret del país, podem pensar que la UE ens cau molt lluny i no canviaran gaires coses, en funció que guanyin uns o altres, les eleccions del 25 de maig.

Greu error perquè sense presses però sense pauses, les decisions preses a Brussel•les ens afecten plenament. Gairebé no queda cap sector ni àmbit de la vida quotidiana que no tingui relació amb un govern llunyà, però molt actiu. A molts els hi pot semblar que tot l’important ve de la Generalitat i del govern central, però han de tenir present que les noves lleis han de tenir present els marcs generals que ha estipulat la UE.

Es a dir, no ens adonem, però estem construint un nou país, una nova realitat que esdevindrà fonamental en molt poc de temps. Estem anant cap a la construcció dels Estats Units d’Europa. I de fet, quan més aviat hi arribem, millor per a tots.

A dia d’avui, la UE és una confederació d’estats, en que cada país vol preservar les seves lleis i les seves regulacions, però amb una moneda única, i amb la crisis s’ha pogut comprovar com aquest sistema no funciona i ha d’anar cap un altre més ben organitzat i coordinat. I això vol dir que els estats perdin poder a favor d’un govern central que legisli per a tots els europeus. D’aquí que per primera vegada els partits s’han posat d’acord per presentar candidats a ser presidents del nou govern europeu. Els partits de centre – dreta presenten a Juncker, i els socialistes a Martin Schulz. Son els dos que tenen més possibilitats d’arribar a presidents.

El programa d’un i de l’altre és molt diferent, i en el cas del socialista Schulz proposa sortir de l’actual situació i tirar endavant plans d’inversió i plans destinats a promoure la ocupació dels joves, els més perjudicats per l’atur. També proposa incentivar l’activitat de tota la UE per sortir de la paràlisis en que ens trobem. I obrir l’aixeta del crèdit per les empreses, especialment les petites i mitjanes. Impulsar la educació i garantir l’estat de benestar social que està en perill en la majoria de països europeus. Es a dir, es vol recuperar els fonaments bàsics de les polítiques progressistes. Per tant, encara que semblin lluny, els parlamentaris que surtin elegits el dia 25 de maig tindran una feina que ens afectarà molt directament a tots nosaltres. No son unes eleccions poc importants, son tant rellevants com totes les altres que tenim a nivell municipal, autonòmic o estatal. I si algú té algun dubte que consulti els programes de cada formació que es presenta.

Joan Roma, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?