Thursday, February 13, 2014

 

FESTA MATANÇA DEL PORC - BORREDÀ 2014



DIUMENGE DIA 16 – FESTA DE LA MATANÇA DEL PORC – BORREDÀ.
El tercer diumenge de febrer és la data elegida per celebrar la Festa de la Matança del porc, des de fa 41 anys.
Aquesta festa va començar com una trobada d’amics, per fer un esmorzar, amb productes de la matança, degut a que un d’ells era forner i al mateix temps tenia activitats amb l’empresa Catalana de Pinsos. Aquesta connexió va motivar que l’empresa fes obsequi d’un porc, i d’aquesta manera, mig en serio mig en broma, aquell esmorzar d’amics, es va convertir en un esmorzar per a tot el poble.
Aquell inici, va anar continuant fins esdevenir una de les festes populars de Borredà, ocupant la Plaça Major i mobilitzant una dotzena de persones que s’ocupen de servir els productes de la matança a tot qui ve a la festa.
En compliment de la Llei de protecció dels animals, el porc, donat per l’empresa Catalana de pinsos, es sacrificat el dia abans, i portat en dues canals a la Plaça Major el diumenge dia 16. Allà hi ha preparats diversos focs a terra perquè la gent pugui fer-se una torrada, mentrestant esperen que els voluntaris trossegin el porc, i el facin a la brasa en unes barbacoes de carbó vegetal.
A les 10 del matí comença el repartiment de pa, i trossos de carn de porc, fins que deixi satisfets a tots els assistents o s’esgotin les existències. De fet, el porc pesa uns 130 quilos, i l’ajuntament afegeix 70 quilos de botifarra negre per garantir les existències. En quan a pa, es disposa d’uns 60 quilos, i per la Plaça es van passant porrons de vi, per acompanyar el pa i carn.
Durant tot el matí es pot visitar una exposició de material de la matança, i una altra exposició d’un pintor d’Alpens, en el Centre Cívic, situat a poca distància de la Plaça Major. Aproximadament a la 1 es donada per acabada la festa. En els darrers anys ha estat habitual la presència d’entre 400 i 500 persones.
Així, doncs, benvinguts a la Festa de la Matança del Porc. Diumenge dia 16 de febrer a la Plaça Major de Borredà. Podeu deixar els cotxes a l’aparcament municipal, degudament senyalitzat i que pot encabir uns 120 vehicles. Bona festa a tothom.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?