Thursday, January 09, 2014

 

EL DESPROPÒSIT D'UNA CARTA - art. Nació Digital



EL DESPROPÒSIT D’UNA CARTA.
Si una qüestió ha de cuidar un govern és tot el relacionat amb el protocol, les formes, la serietat... perquè trasllada a la opinió pública quin és el seu tarannà i les seves intencions. Unes males formes, suposa un mal govern, i a l’inrevés.
El President Terradellas, home de llarga experiència, sabia la importància de saber estar en públic, saber tractar amb altres dirigents polítics, tenir un comportament exemplar... com a normes bàsiques de bon govern. Tenim múltiples anècdotes sobre què entenia per protocol, per saber estar i saber tractar.
El President Mas, és la cara oposada i no sembla tenir cap mena de mania a l’hora d’emprendre importants missions que requeririen la participació de persones expertes i no d’aprenents o amics circumstancials.
Ho dic a propòsit del despropòsit d’enviar cartes a tots els presidents europeus per tal d’informar-los del conflicte Catalunya – Espanya, i la voluntat del seu govern de convocar un referèndum pel “dret a decidir” que ell i els seus companys de viatge entenen com un referèndum per aprovar la independència.
Qui pot haver aconsellat al president Mas a donar aquest pas? Com pot ser que no es tingui cap sensació de ridícul ? A qui se li pot ocórrer d’enviar les cartes en angles a tots els presidents ? Com ens sentiríem els catalans si algun altre president es dirigís a nosaltres en angles, en comptes d’en català ? Quin menyspreu mostra no dirigir-se a cada president en la seva pròpia llengua !!!!
A vegades no puc creure els passos que dona el govern Mas, en aquest camí cap a terres ignotes que ell diu cap a la independència. No es pot anar pel món, donant aquesta pèssima imatge d’un país governat per un president que no cuida el més mínim protocol. Com podem aspirar a trobar la confiança, la simpatia, la cooperació d’altres governs si ens hi dirigim en una llengua estranya a ells ?
Però, a banda d’aquest gravíssim error d’autèntic principiant en matèria diplomàtica, el sol fet de creure que servirà per alguna cosa, és un altre despropòsit. Cap país entrarà en cap mena de debat, ni intromissió en un tema intern d’un país membre de la UE. Es impensable per impossible, per tant, la tramesa de la carta forma part del simulacre de que el govern està fent coses, en el camí cap a la independència. Es una manera de passar el temps, tot esperant l’arribada de la data triada pel referèndum.
Un referèndum que tothom té clar no es durà a terme per no complir amb la legalitat vigent. I perquè el mateix Artur Mas ha manifestat que no emprendrà cap actuació que no compleixi amb la legalitat. Aleshores si tot està clar i si tot està dat i beneit perquè continuar amb aquests simulacres i despropòsits ?
Per encarar un repte tant important, tots els passos han de ser rigorosos, legals, transparents...és la carta de presentació d’un govern seriós. Fins ara, no podem dir que aquesta hagi estat la tònica del govern Mas, al contrari, s’improvisa cada dia i es fan coses com la tramesa d’una carta que provoca vergonya aliena. No és estrany que a fora vegin amb ulls incrèduls, el camí emprés pel nostre govern. La pitjor via per trobar complicitats i recolzaments.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?