Saturday, December 14, 2013

 

CONTRA ELS AJUNTAMENTS - art. Regió 7



CONTRA ELS AJUNTAMENTS.
Aquest dijous dia dotze del dotze a les dotze del migdia, s’han realitzat actes contra la reforma local, en centenars d’ajuntaments. El lema elegit ha estat : Defensa el teu ajuntament, defensa la ciutadania.
El motiu és que el proper dia setze es debatrà en el Senat, i el dia 19 s’aprovarà en el Congrés, el Projecte de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local. Aquesta llei es pot resumir en el pitjor atac a l’autonomia municipal des de l’abril del 79 en que varen néixer els primers ajuntaments democràtics, d’ençà la recuperació de la democràcia.
Mai m’hagués imaginat que un govern podés legislar contra els ajuntaments. Precisament l’administració més ben governada del país i la més propera als ciutadans. I aquest atac passa desapercebut perquè la gent encara no es fa a la idea del què representarà per la seva vida quotidiana. Ho veuran ben aviat dintre de pocs mesos.
Sota l’aparença de voler millorar la organització municipal, i estalviar diners, concretament vuit mil milions d’euros a tot Espanya, la realitat és que suposa retrocedir prop de quaranta anys en moltes qüestions essencials.
El govern del PP no s’ha atrevit a suprimir municipis, però , ha fet una cosa igual o pitjor, com és rebaixar i anul·lar les competències de tots els ajuntaments. No sé ben bé què és pitjor.
De fet, la nova llei pretén convertir els ajuntaments en una mena d’oficines per resoldre uns quants temes burocràtics, mantenir uns serveis mínims, i poca cosa més. Bona part del que fan ara, ho traspassen cap altres administracions, i sinó promouen les privatitzacions. Sempre hi haurà negoci per moltes empreses amigues.
El govern central del PP imposa les seves condicions, i trenca el principi d’autonomia municipal. No vol que els ajuntaments es dediquin a atendre els serveis socials, ni els serveis educatius, ni promoció econòmica, ni sanitat...Es a dir, els hi treuen les competències més lligades als ciutadans, i que millor coneixen i poden tractar. I traspassen aquestes competències a administracions allunyades, com poden ser els governs autonòmics, pel que fa serveis socials, o a les diputacions.
Algú s’imagina com poden fer una bona feina els serveis socials, si depenen directament de la Generalitat ? Qui millor coneix la gent del poble, les seves necessitats, les seves condicions, sinó els alcaldes i regidors ? Perquè haurien de funcionar millor les escoles bressol, o les escoles de música, si les treuen dels ajuntaments ?
Es evident la urgència d’arribar el més aviat possible a les properes eleccions generals per fer fora el govern del PP. Només la sortida del PP pot retornar la calma als ajuntaments i garantir el seu futur. I tampoc estem gens tranquils pels canvis que proposa la Generalitat, a nivell de Catalunya. S’ha perdut un temps preciós per elaborar la Llei de Governs Locals , i no veiem que entre CiU i ERC hi hagi les idees massa clares de com impedir la destrossa del PP a nivell català.
Fins ara mai ningú s’havia atrevit a legislar contra un nivell d’administració. Ara i aquí estem davant una llei contra els ajuntaments. Una llei contra els serveis als ciutadans. Qui digui que li és igual que governin uns o altres, comprovarà la seva ignorància. Mai un govern socialista, hagués emprès el camí del PP. Al contrari, amb governs socialistes sempre s’ha reforçat el poder municipal, element bàsic per millorar la vida dels ciutadans. Ben aviat ho veurem en la pràctica.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?