Monday, November 25, 2013

 

AGITACIÓ A L'HEMICICLE- art. Nació Digital Solsona



AGITACIÓ A L’HEMICICLE – EL PSC DEIXA CLARA LA SEVA POSICIÓ.
La gent està cansada de donar voltes a un sol tema, i el PSC no vol ser còmplice de parlar només d’una cosa i deixar els grans problemes dels ciutadans, sense alternatives ni respostes. Es hora de parlar dels problemes reals i quotidians i no amagar-los sota el conflicte Catalunya – Madrid.
La realitat és la que és, i encara que no agradi, el cert és que tot fa pensar en que ni l’any vinent ni l’altre, hi haurà consulta. No es pot enganyar a la gent, fent creure que dintre de pocs dies es decidirà la pregunta del referèndum i la data, i que el Govern començarà a preparar la seva celebració, amb acord o sense, amb l’Estat.
Es impensable la celebració d’un referèndum en contra de la legalitat. L’Estat té prou eines legals com per fer-la complir. I el president Mas, ha dit que no tirarà endavant cap iniciativa que no compti amb la corresponent autorització. Aleshores què hem de creure de tot el que ens expliquen? Per què fer creure que no hi ha cap impediment per dur-lo a terme?
Aquesta situació de permanent contradicció, de provocació entre un govern i un altre, de discrepàncies profundes entre Convergència amb Unió, i d’aquesta amb ERC, etc, feia del tot recomanable un pronunciament clar i contundent del PSC. I això és el que va aprovar el diumenge passat, el Consell Nacional del partit, l’òrgan màxim entre Congressos. Es va debatre què fer en els propers mesos o anys, en aquest tema, i va quedar clara la posició.
El PSC vol que el poble català es pugui pronunciar sobre el seu futur, en un referèndum legal i acordat, entre els dos governs. Mentrestant no donarà suport a cap nou enfrontament, o proposta que no tingui per fonament aquest acord. No acceptarà formar part d’un conjunt de partits que només busquin la confrontació, ni tinguin una ruta marcada i clara sobre els passos a donar. No volen participar en la gran confusió d’anunciar referèndums impossibles, perquè portaran a una gran frustració.
El PSC deixa clara la seva posició de partit federalista i demostra haver treballat intensament per arribar a un acord amb el PSOE per procedir a reformar la Constitució i trobar un encaix per Catalunya, en un Estat que defensi la plurinacionalitat, el plurilingüisme i la pluriculturalitat. I deixi clar en un nou sistema de finançament, uns límits a la solidaritat que no posin en perill la pròpia supervivència de les finances de la Generalitat. D’aquí la garantia de salvaguardar la ordinalitat en el repartiment dels fons estatals.
El debat tingut, ha aclarit qualsevol dubte, dintre i fora del partit. A partir d’ara el PSC mantindrà la seva posició, tant a Catalunya com a Madrid. Apostarà per un canvi de les regles de joc, en el moment de modificar la Constitució. Cosa possible quan el PSOE retorni al govern de l’estat. Mentrestant, amb el PP en el govern, veiem impossible arribar a quaselvol tipus d’acord, de manera que reclamem honestedat i claredat als partits sobiranistes. Prometre per l’any vinent un referèndum, consulta o qualsevol altre tipus de decisió, suposa un engany als ciutadans. Si CiU i ERC volen continuar per aquest camí, que hi vagin sols, i si troben acompanyants en ICV i la CUP, millor per ells, però en aquesta batalla de confusió, improvisació i imprevisió el PSC no hi serà.
Joan Roma i Cunill, President Consell Fed. XI del PSC







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?