Saturday, October 26, 2013

 

EL COIXI DEL COR - art. Regió 7




EL COIXÍ DEL COR

Amb uns dies de retard, aprofito aquest espai per fer-me ressò d’una gran iniciativa per les afectades per càncer de mama. Els avenços científics permeten encarar aquesta malaltia amb unes perspectives radicalment diferents, i en el meu entorn immediat en conec moltes que han superat la prova, i ara es dediquen a donar un cop de mà a d’altres perquè segueixin el mateix camí.

Una de les iniciatives endegades, procedeix dels EUA, i s’està estenent arreu del món amb una gran rapidesa i eficàcia. Consisteix en regalar un coixí fet de miraguà i roba de cotó al cent per cent. Aquest coixí té una peculiar forma, molt semblant a un cor, i permet adaptar-se perfectament sota el braç. Això permet pal•liar el dolor i el malestar postoperatori de les malaltes operades de cirurgia mamària. Ha estat avaluat i aprovat per cirurgians de mastectomies. Aquest coixí permet protegir la cicatriu del braç, alleujar el dolors de l’edema, impedir que el braç s’infli, dormir damunt del costat de la cicatriu...

Les associacions de suport constituïdes, regalen aquest coixí, ben embolicat amb paper de cel•lofana, una cinta rosa, i un escrit d’acompanyament per donar ànims, i deixar constància de que no es troben soles. Que tenen associacions on anar, amb qui compartir sentiments i experiències... En resum, una iniciativa de gran interès i eficàcia, digne de ser recolzada i estesa arreu del país i del món.

La setmana passada vaig tenir ocasió de compartir una estona amb l’Associació “El Caliu del Cor” de Pineda de Mar, instal•lada en una carpa en la fira – mercat de Saldes. I el mateix vaig poder fer amb les impulsores a la comarca del Berguedà. Per descomptat que a nivell personal i com alcalde penso implicar-me en el projecte i facilitar la seva implantació una mica per tot arreu.

De fet, aquest diari, ja va dedicar un interessant article al tema, i m’hi sumo en la mesura que pot ajudar a estendre la iniciativa cap altres indrets del país. Si una cosa ajuda a les persones afectades és sentir el recolzament d’altres persones afectades i que han superat el tràngol.

L’avantatge és que s’hi pot col•laborar de moltes diferents maneres. Des de comprar el material necessari, a fer els cors, amb patrons que ja tenen les associacions, recollir material adequat o participant en la distribució . Qui conegui alguna persona afectada, pot demanar un dels coixins i oferir-li. Aquest sol fet, ja suposa una col•laboració de primer ordre.

Aquesta iniciativa és una mostra més de l’ampli camp de la solidaritat que sempre ha funcionat en el nostre entorn i en el país, però ara, per raons de la crisis encara es fa més urgent i necessari. I enllaça amb la reclamació de que determinades retallades no poden afectar aspectes vitals per la salut de les persones. Podem retallar en temes “prescindibles”, però no amb els “imprescindibles”. Un govern ha de tenir clares les prioritats i la salut és la primera. Les polítiques de prevenció son essencials, i les de tractament,indispensables. I ara parlem del càncer de mama, però aquest principi serveix per totes les que tenen característiques similars. I és de justícia reconèixer, ajudar, i col•laborar amb totes les entitats i associacions dedicades a recolzar persones amb malalties diverses.








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?