Thursday, October 31, 2013

 

COMPLICAT PANORAMA




COMPLICAT PANORAMA

El PSC torna estar en tots els mitjans de comunicació per una diferenciació de vot amb el PSOE, arran d’una proposta de UPyD. Segurament tocarà fer-ho en alguna altra ocasió tot i fer els possibles per evitar-ho.

Quan en un país s’aposta més per trencar l’adversari que no pas buscar-hi col•laboració, passen aquestes coses. Ho veiem a Madrid i ho veiem a Catalunya, és un dels resultats de la crisis generalitzada de valors, d’honestedat , d’alternatives...

Es evident que els nostres militants i simpatitzants han de tenir la sensació d’estar “atrapats” en una dinàmica boja. I en aquesta dinàmica hi estan atrapats tots els partits, excepte algun que només pensa en treure rendiment a les dificultats dels altres. Però , el rendiment que hi pot treure serà passatger. Al final la demagògia i l’oportunisme rep un càstig dels electors. Ben aviat ho veurem.

El panorama general d’Espanya i el de Catalunya , en particular, és endimoniadament difícil. Falten lideratges. La mediocritat impera en gairebé la totalitat de forces polítiques i molt especialment en els membres dels governs autonòmics i central. Catalunya n’és un exemple clar.

No és estrany, doncs, veure reaccions “infantils” davant problemes molt seriosos. Ara mateix que alguns governants autonòmics plantegin rebaixes d’impostos, és d’una enorme insensatesa, només justificada per la proximitat de conteses electorals. No es pensa en el país sinó en les trajectòries personals dels qui estan al capdavant dels governs. Es volen perpetuar i els és igual si les seves decisions son de rigor o populistes. Van a la seva, i això contamina les decisions dels altres. Ben aviat veurem una reacció en cadena en la mateixa direcció que va el president de la Comunitat de Madrid.

Davant aquesta situació, és lògic que el PSC trobi dificultats per buscar alternatives i presentar-se com un partit de govern. Buscar lògica , rigor i bon govern on només hi ha estratègies de supervivència, és impossible. El president Mas i amb ell ERC estan en una fugida cap endavant que ni ells mateixos controlen ni saben on porta. Cada pas va en una direcció incerta, lligada a una pregunta i una data que cap d’ells pot imaginar com factible. Fins quan podran enganyar a la gent ? Com pensen resoldre el problema de la consulta ?

En fi, aquest tema únic, ens porta a donar-hi voltes i més voltes oblidant els problemes diaris i el deteriorament de la situació financera de la Generalitat, i amb ella, la dels ajuntaments. De fet no porta enlloc concret.

En aquesta situació, què li toca fer al PSC ? Ha de ser la veu de la consciència crítica, mantenir posicions, i esperar que el temps en doni la raó. No tardarem gaire a veure-ho. Un govern pot enganyar durant un temps als ciutadans, però , al final la realitat s’imposa. I ara mateix comencem a veure un malestar general en tot el moviment independentista que no està segur de res. També dintre d’ERC hi ha nervis evidents. Les enquestes poden donar-li millors resultats, però res assegura l’èxit de l’embat en el que es troba. Si l’any vinent no hi ha consulta, què dirà i què farà ?

En aquest sentit tenia raó Duran i Lleida quan proclamava que estem atrapats, en una situació increïblement complexa i sense sortida a la vista. Que el PSC estigui en el punt de mira i rebi cops per tot arreu, és una mostra de la por a donar-li la raó. En pocs mesos el partit es pot convertir en el centre de la solució, si els extrems fracassen. Per tant, toca mantenir posicions, mantenir propostes, i deixar que persones interessades marxin cap a casa o cap altres formacions polítiques. Això permet centrar el partit i treure veus , més interessades en buscar vies personals que no pas col•lectives. Es trist, per lamentable, haver confiat tasques de govern a persones que marxen a la recerca de nous encaixos personals, intentant justificar-los amb una major “puresa” socialista. En el partit ens coneixem tots, i això no cola. Adéu als aprofitats, el partit respira millor i actua amb major coherència .

Joan Roma, President del Consell Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?