Wednesday, September 18, 2013

 

FESTES MÉS AUSTERES - art. La Rella




FESTES, MÉS AUSTERES.

El mes d’agost acull la meitat de les festes majors dels pobles i ciutats de Catalunya. Fins ara les contractacions de grups, orquestres i altres espectacles suposaven(en aquest mes) un increment d’un 40% respecte altres mesos de l’any.

La crisis també ha afectat totes les festes de l’any i molt especialment les festes majors que han hagut de reduir els seus pressupostos, en alguns casos de manera dràstica. Els ajuntaments ja no poden contribuir com abans a finançar una part de les despeses. Toca, doncs, tornar als orígens. Recuperar les velles festes majors en que una part dels espectacles surten del mateix poble. Es un dels aspectes positius de la crisis.

En aquests moments podem tornar a veure obres de teatre, interpretades pel grup local. O conjunts del poble, sopars populars, caminades nocturnes, jocs de taula...

Es a dir, a falta de diner, toca exprimir la imaginació i buscar sortides locals, en comptes de contractacions espectaculars. Durant més de trenta anys he estat al capdavant de la comissió de festes, i hem passat el relleu a una de nova, amb propostes molt diferents i innovacions realment interessants. El resultat ha estat millor de l’imaginat. I és que per gaudir de la festa no necessàriament s’han de tenir grups amb honoraris elevats.

De totes maneres, la crisis provoca crisis en tot el món de l’espectacle i toca obrir una àmplia reflexió per evitar la desaparició de grups, orquestres, cobles, esbarts, ...que no troben contractacions, i per tant, estan avocats a la dissolució. Alguns tenien honoraris massa elevats, i els han hagut d’abaixar, però en altres casos, no era aquest el problema. I és bo, retornar als orígens i fer la festa amb gent de casa, però sense tancar-se excessivament. Com en tot, l’ideal seria poder compaginar propostes i garantir ingressos per mantenir les festes amb un bon nivell de professionalitat i diversitat.

Iniciatives com les existents en el passat en que algunes entitats financeres, oferien espectacles infantils de qualitat, s’haurien de recuperar. O la suma d’esforços entre ajuntaments, diputacions i Generalitat, per abaratir costos i així poder contractar obres de teatre, dansa, música... a càrrec de grups professionals, també salvaria programacions i grups.

Les festes majors, han de poder compaginar actes de procedència i autoria local, amb altres de procedència externa. Aquest barreja és la ideal per veure a casa, el que habitualment veiem en altres pobles o a la televisió. La riquesa festiva del país, és immensa, i l’hem de posar a l’abast de tots els pobles, per petits que siguin. I això només és viable si podem comptar amb col•laboracions externes. I aquestes col•laboracions son indispensables per mantenir la diversitat del folklore i la cultura. La crisis s’ha emportat moltes de les ajudes que rebíem els ajuntaments, i toca recuperar-les sinó volem empobrir el país.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà)






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?