Friday, August 30, 2013

 

QUE VAGI BÉ !!! - art. Nació Digital Solsona




QUE VAGI BÉ !!!!

Tot i no compartir els objectius de l’ANC i Òmnium en la mobilització de la Diada, formant la Via Catalana cap a la independència, desitjo que vagi bé. Espero es desenvolupi tot, en calma i tranquil•litat, i no vinguin grups a espatllar una Diada que ha de ser diversa, plural i sobretot respectuosa amb les maneres de pensar i actuar de les persones, organitzacions i partits.

Serà un dia complicat, sense cap mena de dubte. A hores d’ara hi ha anunciada una manifestació/ mobilització per encerclar la Sagrada Família, a la qual no se sap ben bé qui hi anirà, però forma part de les iniciatives contràries a la via independentista, i com acte reivindicatiu de deixar les coses com estan. I aquest acte està programat per una estona abans que la Via Catalana.

I al matí hi haurà els actes institucionals, similars als de l’any passat, però en un clima molt diferent, i amb l’absència ja anunciada del PP. Alguns se n’alegraran, però no es bona l’exclusió de partits parlamentaris en els actes oficials. L’acte principal tindrà lloc en el Parc de la Ciutadella, a tocar de la seu del Parlament de Catalunya.

Abans, però, se suposa hi haurà la tradicional ofrena de flors davant el monument a Rafel de Casanova, lloc on s’hi concentren partidaris i contraris de determinats partits, amb escridassades que no tenen res de respectuoses amb la pluralitat del país. Aquesta “tradició” també està destinada a passar a millor vida, quan alguns partits decideixin abandonar l’ofrena.

Alguns no ho voldran admetre, però la societat catalana s’està crispant i tornant més intolerant. No és una bona noticia. Catalunya s’ha distingit sempre per la seva obertura de mires, per la modernitat, la tolerància, la pluralitat, i aquests valors trontollen.

Molts creuen que la via cap a la independència ha de tenir el vist i plau de tots els “bons”catalans i no admeten que molts no hi creguin. I no s’hi val a acusar-los de dependents de partits de fora, o de “mals” catalans.

Tothom mereix el mateix respecte, cregui el que cregui i defensi el que defensi, sempre que ho faci per vies legals. Aquest és el cas del PSC. Tenim un evident desgast per diverses causes i una és la discrepància manifestada per alguns antics dirigents, respecte el camí emprès per la direcció actual. Els punts de vista son diferents, però històricament hem estat fills del federalisme, i així volem continuar. Creiem en una Espanya federal, dintre d’una Europa igualment federal. No és un invent d’ara, per sortir del pas. Els nostres ideals figuren en els documents fundacionals, que ja han superat àmpliament els 100 anys de vida. Defensem les persones, per damunt dels territoris i no volem enfrontaments entre territoris, ni sortir de realitats tant sòlides com la UE.

Aquesta Diada, serà molt especial, com ja ho va ser la de l’any passat, però més reduccionista. Els impulsors de la Via Catalana volen enllaçar 400 quilòmetres amb persones que mostrin la voluntat d’esdevenir independents. Es necessiten més de 350.000 voluntaris. Es un repte. Molts altres ho celebrarem amb altres actes, i altres maneres de reivindicar un altre encaix de Catalunya, sense necessitat de trencar relacions amb els altres pobles d’Espanya.

I després de la Diada, què passarà? Aquesta és la gran pregunta. L’ANC i Òmnium demanen posar data a la consulta, i procurar sigui per ben aviat. Ara i aquí, el Govern Mas, hauria d’explicar quin rumb pensa emprendre. L’actual indefinició no és bona per ningú. A l’espera dels obligats moviments que haurà de fer dintre de 15 dies, que la Diada sigui profitosa i respectuosa per tots els pensaments i sensibilitats.

Joan Roma i Cunill, President Consell Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?