Tuesday, August 13, 2013

 

ELS COMPTES CLARS - art. Nació Digital Solsona




ELS COMPTES CLARS

Des de fa molts anys, de fet podríem dir que des dels inicis de la Generalitat recuperada, els comptes entre govern central i govern autonòmic, no han estat mai clars.

El president Pujol, va jugar sempre amb un elevat grau d’incertesa i precarietat que resolia amb una nova negociació amb Madrid, seguint el famós principi de “peix al cove”. Aquella política va ser nefasta de cara la realitat actual.

Quan ara reclamem un millor finançament, ens queixem del grau de dèficit que permet el govern central, quan l’endeutament està supervisat i controlat per Madrid i per Brussel•les, etc, no mirem enrere per constatar les males negociacions fetes durant més de 20 anys.

Els primers greus errors dels Governs Pujol, varen ser voler tenir el màxim de competències i serveis, sense estudiar detingudament el finançament per crear-los i sostenir-los. I copiar l’estructura del govern central. Aquí es va crear una administració a imatge i semblança de l’existent a Madrid. Mal principi, que ha portat, en bona part a la situació actual.

Per què hem de tenir 13 Conselleries, si Suïssa, amb els mateixos habitants i territori, només té 7 Ministeris ?

Durant molts anys es varen negociar, pactar i signar convenis de finançament que no eren suficients per garantir els serveis propis. Ho hem comprovat amb el desplegament dels Mossos d’Esquadra, o amb Centres penitenciaris, o amb els mitjans de comunicació : TV3, Catalunya Ràdio, i altres.

A falta de recursos procedents del finançament, es recorria a l’endeutament , en una roda infernal, fins arribar a la situació actual. Catalunya és el territori més endeutat.

Si les negociacions haguessin estat més clares i transparents, per les dues bandes, no estaríem en la situació present. I tampoc estaríem discutint xifres sobre fiscalitat, o balances fiscals.

En aquest tema, ara s’ha pres una decisió que hauria d’haver estat liderada per Catalunya 10 o 15 anys enrere. Finalment, el conseller d’Economia ha acordat encarregar a un grup d’experts, independents, i amb un ampli currículum, elaborar les balances fiscals dels darrers anys. Ja era hora. De fet, ha hagut d’esperar a que el Ministre Montoro, anunciés que ell farà les seves per reaccionar. No s’ha d’esperar mai a moure fitxa, millor passar al davant.

Ara, doncs, tindrem dos equips estudiant les balances fiscals, entre Catalunya i Espanya, en els darrers anys. Es important aclarir conceptes, i tenir els comptes clars. No hi ha una sola via per calcular les balances, i per tant serà important veure quina metodologia prenen uns i altres. I veure el resultat aquí, i allà. I quan més aviat millor. I també caldria clarificar els compromisos incomplerts, en aplicació de l’Estatut. I no limitar-se a criticar, o protestar com fa la Generalitat sinó portar l’Estat davant els tribunals si realment ha incomplert els preceptes d’una Llei Orgànica. No deixa de ser curiós que la Generalitat protesti, però no opti per la via judicial. Si tens raó, s’ha d’exigir el compliment dels acords.

En resum, CiU no ha fet els deures durant 25 anys. Abans amb el “peix al cove” en tenien prou, i no varen utilitzar la seva força a Madrid per negociar un millor sistema de finançament. Ara toca fer-ho, en condicions molt més complicades. Els comptes clars, sempre han estat la millor opció.

Joan Roma i Cunill, ex-diputat al Parlament pel PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?