Saturday, July 20, 2013

 

SENSE GOVERN - art. Regió 7




SENSE GOVERN

Pitjor que un mal govern, és no tenir govern. Mai com ara s’havia comprovat la total paràlisis del govern de la Generalitat, en la política diària, de manera que les administracions que depenen d’ell, i la societat en general, en reben les conseqüències.

En aquests moments, l’executiu presidit per Artur Mas es limita a dir que no hi ha diner, per culpa de Madrid, i no pot fer front a cap dels compromisos adquirits. Aquesta cançoneta, no deixa de ser paradoxal quan en els trenta-tres anys de Generalitat recuperada, vint-i-sis ha estat en mans de CiU, però és que una administració no només es mou per diner, sinó per moltes altres gestions i tramitacions.

Els alcaldes som testimonis directes de que , a banda de no tenir diner, la Generalitat no té govern. No decideix, no fa funcionar la maquinària administrativa, i paralitza la governació de tot el país. I pitjor encara, sempre que té ocasió, procura entorpir l’acció dels ajuntaments.

I els principals responsables s’amaguen. Es difícil trobar interlocutors per resoldre tota mena de gestions i tramitacions. I no hi ha excepcions. Ara mateix intentar esbrinar la situació de cobraments pendents amb el Departament d’Economia i Finances és impensable, per impossible. Res de poder consultar al web la situació de cada ajuntament. Ha desaparegut la transparència, i ningú és capaç de donar informació en tot el Departament. Impossible predir quan es cobrarà un deute de la Generalitat, quan porta trenta mesos, sí , ha llegit bé, nou-cents dies de retard. O perquè s’ha cobrat algun efecte, de manera incomplerta, o per altres temes....

Si anem a l’ACA ( agència catalana de l’aigua) ningú donarà explicacions de com és possible haver adjudicat una EDAR ( estació depuradora d’aigües residuals) deu anys enrere, sense partida pressupostària, i quan s’executarà l’obra. Tampoc hi trobarà informació sobre altres partides, ni altres conceptes.

Tampoc entendrà com a la Direcció General de Carreteres, poden autoritzar obres en un lloc, i denegar-les en un altre, de similars característiques...Com també és ben difícil entendre de tramitacions que poden allargar-se mesos i mesos, sense cap explicació concreta.

Difícil d’explicar als ciutadans la complexitat d’obtenir autoritzacions, llicències, informes de diferents Departaments de la Generalitat quan cadascun va a ritmes diferents, i quan tenen un permís ja ha caducat un altre... en una roda infernal, incomprensible per administrats, i polítics municipals.

Els qui estem al front dels ajuntaments no tenim cap seguretat de les propostes procedents de la Generalitat. Han perdut tota credibilitat, i ara mateix en matèria d’inversions ningú s’atreveix a tirar endavant iniciatives relacionades amb el PUOSC ( pla únic d’obres i serveis) quan encara no s’ha aprovat, i en canvi, hauríem de tenir ja en execució les inversions en manteniment de l’any actual. Qui s’atreveix a dur-les a terme? S’ha trencat la confiança, en aquest cas amb el Departament de Governació, i amb el d’Economia i Finances, amb Territori i Sostenibilitat, amb Medi Ambient, amb...tot el Govern.

El conjunt del país, ha quedat a mercè d’un tema únic, i una excusa única. L’aposta per la independència, i la falta de diner per culpa de Madrid. Mentrestant els ajuntaments es converteixen en la única administració que ha de fer front als problemes diàries sense poder comptar amb l’administració que hauria d’entomar les solucions. Fins quan ?

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?