Thursday, July 18, 2013

 

PER A QUÈ SERVEIXEN ELS AJUNTAMENTS PETITS ?




PER A QUÈ SERVEIXEN ELS AJUNTAMENTS PETITS ?

Si res canvia, demà el govern central donarà a conèixer les modificacions que proposa a les Lleis municipals vigents, amb uns canvis que poden suposar la inanició de les competències i recursos dels ajuntaments.

Lògicament, els més petits, quedaran més “tocats” que els més grans, però tots en patiran les conseqüències. El dany pot ser irreparable, i per molt que un nou govern socialista arribi al govern central, i retorni el poder als ajuntaments, les destrosses hauran estat considerables.

Aquest matí em feia la pregunta que encapçala aquest escrit, davant una nova intervenció de l’ajuntament per evacuar un dels campaments instal•lats en el municipi, i que degut a la tempesta d’ahir a la nit, hem hagut de traslladar al poble.

De fet, la setmana passada ja varem haver d’intervenir en un altre fet similar, traslladant els 21 nens i nenes, amb els seus monitors a les escoles del poble. Cada any per Pasqua o a l’estiu, ens toca resoldre alguns d’aquestes imprevistos. Aquesta nit, el campament evacuat era de 60 nens/nenes amb 9 monitors. Per raons d’espai no els hem col•locat a les escoles, sinó en el local de Teatre, perquè podessin estar junts, i aprofitant que just fa un mes varem adequar els antics lavabos.

Com és habitual en aquests casos, hem atès trucades de pares preocupats per l’estat dels seus fills, hem facilitat la feina dels mitjans de comunicació i hem informat als Mossos d’Esquadra del bon estat de tots ells.

La intervenció de la nit ha estat en col•laboració amb Mossos d’Esquadra i Bombers, i tot s’ha desenvolupat com és normal en casos semblants. No és que ahir a la nit caigués una gran tempesta. De fet només varem tenir 15 litres /m2 però la pluja va anar acompanyada d’un gran nombre de llamps i trons, de manera que els acampats, acabats d’arribar varen tenir una rebuda una mica espectacular.

Cosa semblant ha passat en el municipi de Saldes, amb una vintena d’acampats que l’ajuntament també ha hagut d’allotjar en equipaments municipals. De fet, Saldes i Borredà son els dos municipis que acullen la major part dels campaments que s’instal•len a la comarca.

Doncs, bé, una de les funcions d’aquests ajuntaments és la de vetllar per la seguretat dels visitants, siguin de segona residència , turistes de pas, o campaments. Forma part de la nostra feina, i és gratificant parlar amb pares preocupats pels seus fills, donant-los-hi compte de la bona organització que tenim, i l’acolliment que els oferim.

He anat a les 8 del matí al local, per comprovar com es trobaven i tots estaven dormint plàcidament. Una hora més tard la monitora responsable estava fent trucades als pares, i hem acordat l’ús que podien fer del local durant tot el dia... En fi, que tots els ajuntaments , per petits que siguin, compleixen unes funcions que van molt més enllà de les competències “oficials”. Son indispensables pels veïns del poble i per qui venen de fora.

Considero oportú fer aquest recordatori davant la insensatesa de creure que es poden retallar competències i recursos, per convertir els ajuntaments en petites gestories de temes secundaris. En uns moments difícils com aquestes hem de reivindicar, ja no les retallades, sinó l’enfortiment de l’administració local.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?