Wednesday, July 31, 2013

 

NI PREGUNTA, NI DATA, NI SISTEMA


Es difícil d’entendre que la principal promesa electoral de CiU i ERC no tingui la prioritat que mereix. Es a dir, els dos partits varen portar com bandera electoral, el Dret a Decidir, entès com la via directa cap a la independència de Catalunya. Tots dos entenen que el referèndum, és un tràmit que s’ha de complir, però no tenen cap dubte de que el resultat seria clarament favorable a la independència.

Però, de les eleccions han passat 8 mesos, i si comptem des de la convocatòria d’eleccions, campanya electoral, inclosa, ja podem parlar de 10 mesos. Temps més que suficient com per tenir els deures fets. I en canvi, no tenim la PREGUNTA, ni preparada, ni proposada en cap dels àmbits on hauria d’estar: ni en el Parlament, ni el Consell per la Transició Nacional. Es sorprenent, per incomprensible.

Però, tampoc tenim DATA pel referèndum, o per la consulta als catalans. Dona la impressió que tothom contemporitza, i com els mals estudiants, van esperant que el temps passi, a veure si el tema queda resolt, sense haver de prendre cap decisió en concret. I evidentment, això és impossible. Qui governa, ha de decidir quan vol fer la consulta. I aquí entrem en un  mar de dubtes. Alguns dirigents de Convergència ( que no de Unió) informen que la faran el segon semestre de l’any vinent. No posen data concreta, i es remeten a la segona meitat de l’any. Per part de dirigents de l’ANC proposen fer-la en el primer semestre: per exemple en el mes de maig de 2014. ERC diu l’any vinent, quan més aviat millor, però tampoc posa data concreta.

I  el més important, no tenim SISTEMA. Es a dir, sistema de votació, mètode, com li vulguem dir. Perquè una consulta tingui validesa legal, s’ha d’emparar en alguna llei. No en tenim de pròpia, de manera que la via actual seria la d’un referèndum estatal, o autoritzat per l’Estat. En el Parlament s’està tramitant la Llei de Consultes catalana, que ja hauria d’haver-se aprovat en l’anterior mandat, però per la convocatòria avançada d’eleccions va quedar parada. Ara, s’han reprès els treballs i segurament estarà aprovada a finals d’any. Amb tot, no queda clar que pugui contemplar una convocatòria de consulta referendària, i menys sense cobertura estatal / constitucional.

En aquest cas, alguns proposen resoldre el tema mitjançant una Declaració unilateral d’independència, per part del Parlament. Això té, dos greus inconvenients: no es compliria el compromís d’escoltar el poble, i per l’altra, quedar fora de la legalitat . En aquesta eventualitat alguns partits ja han deixat clar que no hi entrarien ( Unió ho acaba de repetir fa pocs dies), i per descomptat, tampoc hi entrarien ni el PP, ni PSC, C’s, i suposo que tampoc ICV.

Arribats en aquest punt, queda clar que els deures no s’han fet, per part dels qui en tenen la màxima responsabilitat: CiU i ERC. I també queda clar que la situació actual, fa totalment aconsellable, poder convocar una consulta. Provocaria una gran frustració a tots els catalans, no poder-se pronunciar sobre el seu futur.

Per aquests motius els PSC s’ha pronunciat clarament pel Dret a decidir, en el sentit de poder exercir el vot, sense donar per segur cap resultat en concret. La consulta ha de ser legal i vinculant. No volem cap simulacre ni cap experiment. Nosaltres defensem la transformació de l’Estat en un Estat federal, i aconseguir per Catalunya un encaix que garanteixi un finançament just i unes competències àmplies i segures, dintre d’una Europa federal.

En els propers mesos veurem com avancen unes propostes i unes altres. Els deures de CiU i ERC estan per fer, els del PSC s’han elaborat, redactat i en bona part aconseguides a nivell estatal, per un dels dos partits amb possibilitats de reformar la Constitució. Deu n’hi do l’avença aconseguit, tot i que calen nous passos en aquesta direcció que estem segurs es donaran properament.

Joan Roma i Cunill, ex-diputat al Parlament pel PSC





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?