Tuesday, June 18, 2013

 

UN MAGNÍFIC COMPANY ENS HA DEIXAT




UN MAGNÍFIC COMPANY ENS HA DEIXAT.

Aquesta matinada, el “pare” Badia, ens ha deixat. En Josep Badia i Torras, amb pràcticament 87 anys ens ha dit adéu havent acomplert tot el trajecte vital que s’havia marcat, en els seus anys joves.

Ell es definia com un ESCAMBELL. Es a dir, una persona poc rellevant, però que facilita que d’altres de més importants puguin arribar a un lloc més elevat. Casat amb Maria Pujol, varen tenir 9 fills, 6 dels quals son vius, i han aportat un munt de nets i besnéts, al Josep, al qual tots veien com l’autèntic patriarca.

No va poder estudiar, per la guerra civil, i els temps de penúries, però tenia una cultura i una sabiduria immenses, amb un llenguatge d’una riquesa difícil de trobar. Bon cristià, obert i dialogant, va actuar en els àmbits socials, on va conèixer la que seria la seva esposa, i junts varen pujar una família, tant nombrosa en temps tant difícils.

De totes maneres, el “pare” Badia, acabaria sent un dels protagonistes de la Transició política, per ostentar el càrrec de Secretari General del Partit Carlí a Catalunya, en uns moments en que aquesta força política tenia la seva rellevància. Amic personal del president Terradellas, va estar a punt de ser nomenat Conseller d’Agricultura del primer govern provisional de la Generalitat recuperada.

També podia haver acceptat el càrrec de Senador per designació reial, sinó fos perquè ell considerava coberta la seva etapa més política, i la família era l’essencial. No volia trencar el compromís de ser i actuar com un “escambell” per facilitar que tots els fills podessin estudiar i trobar sortides professionals adequades per a tots ells.

Tancada aquesta etapa, la seva aposta política el portà, per raó d’ideals, al PSC. I ja en el partit ha actuat com autèntic “pare” de dues generacions de càrrecs polítics i institucionals. Va presentar-se com a candidat a l’ajuntament de Callús ( Bages) on va néixer, on ha viscut i on ha dit ,adéu, ben a prop de cal Badia, la casa de pagès de la nissaga Badia.

Allà des del govern i des de l’oposició la seva feina ha estat entusiasta, eficient, plena d’acords i bons resultats. El seu pas per la Cambra Agrària, en tant que secretari, va facilitar que el local passés a mans de l’ajuntament i podés ser transformar en un centre polivalent, o va impulsar la creació dels horts comunitaris, sota del camp de futbol, i moltes altres actuacions, en tots els nivells.

I en el PSC, va estar en totes les executives de federació durant més de 20 anys, en el Consell Nacional, candidat al Parlament de Catalunya, etc. Però , el més important és que ha estat el referent durant tots aquests anys del com ha de ser un polític. Una persona honesta, treballadora, oberta, sensible als problemes dels altres, propiciadora d’acords i consensos, sempre disposada a col•laborar i exercir aquesta tasca “d’escambell”.

Avui, l’hem perdut, però ell ja estava preparat des de feia molt de temps per aquest adéu. Pregava per no patir, ni fer patir al seu entorn, mantenir la consciència fins el darrer moment, i deixar els deures fets. S’ha apagat tot dormint, i passa ja al patrimoni comú de tots els socialistes. El “pare”Badia ens ha traspassat l’enorme coneixement que tenia de tot el viscut en els darrers 70 anys, però sobretot ens ha donat exemple de com es pot viure i actuar, amb coherència amb els pensaments i ideals. Descansi en Pau.

Joan Roma, President del Consell de Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?