Monday, May 20, 2013

 

UN NOU OBSTACLE, 15.000 HABITANTS - art. La Rella




UN NOU OBSTACLE : 15.000 HABITANTS.

La subcomarca del Lluçanès, a l’igual que la del Moianès, porten anys reivindicant el títol de “comarca”, però quan tot sembla anar bé, apareix algun núvol que amenaça tempesta, i torna els tràmits ,a l’inici del procés.

Ja hi tornem a ser. En escrits anteriors he exposat el doble perill que, per ajuntaments i comarques, suposen les modificacions a les lleis de règim local, que prepara per una banda el govern de l’estat, i per altra, el govern de la Generalitat.

No ens podem fiar ni d’uns ni dels altres, en quan a preservar les competències i l’autonomia municipal.

De Madrid ens arriben pèssimes noticies pel que fa la garantia de potenciar els ajuntaments. Ans el contrari, pretenen retallar competències, reduir serveis, i convertir els ajuntaments en una mena de petita oficina per gestionar quatre coses elementals. Pel que fa la resta, enviaran la gent a les capitals. Demostren clarament un desconeixement de la realitat rural, i un menyspreu per la qualitat de vida dels ciutadans.

I de la Generalitat, les noticies que arriben tampoc son tranquil•litzadores . No tenim encara l’esborrany de modificacions, però els qui les han vist, expliquen que copien moltes coses de Madrid, i no fan una aposta clara pel municipalisme que, a Catalunya sempre ha estat més fort i modèl.lic que a la resta de l’estat.

I entre les modificacions que proposa la Generalitat, a la creació de noves comarques, és que han de tenir un mínim de 15.000 habitants. Sembla fet expressament perquè ni el Lluçanès ni el Moianès puguin esdevenir comarques.

Per tant, gent del Lluçanès, tingueu present aquesta proposta de modificació perquè arriba al cap de molts anys d’haver iniciat el procés, i si s’aprova, comportarà guardar a l’armari per temps indefinit, l’aspiració de tenir comarca pròpia.

De totes maneres, en aquests canvis que proposa CiU, ERC hi té molt a dir. Com tothom sap, Artur Mas pot governar , gràcies al pacte entre CiU i ERC. Si ERC s’oposa a aquests canvis, la modificació no tirarà endavant. ERC no governa directament , però sí permet governar a CiU, i el dia que suspengui el pacte, Artur Mas haurà de buscar un altre soci, o convocar noves eleccions. Així estan les coses i per tant, hem d’exigir a ERC que jugui un paper de primer ordre, tant en el tema de la comarcalització de Catalunya, com en el de preservar el municipalisme català.

Pels qui estem en els ajuntaments, veiem amb preocupació, com es parla de retallar competències i serveis municipals, amb una alegria increïble. Ens podem trobar, en qualsevol moment, en no poder intervenir ni solucionar multitud de temes en el mateix poble i haver d’anar fora, per qualsevol petit problema. Si pensem en el gran nombre de persones grans que tenim en els nostres pobles, ja podem imaginar els problemes que tindran per resoldre els temes.

I en quan a l’aspiració de comarca, considero un cop baix, posar ara un mínim de 15.000 habitants per dir no, a la petició del Lluçanès. Es una manera d’escapolir-se del tema, per la porta del darrere.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?