Friday, May 24, 2013

 

QUÈ FARÀ ERC ? - art. Regió 7




QUÈ FARÀ ERC ?

Hi ha vida més enllà de parlar del referèndum pel “dret a decidir” que alguns directament ja venen com la consulta per esdevenir “independents”. Ja en parlarem dintre d’uns mesos quan el panorama hagi aclarit una mica més la situació.

Ara i aquí m’interessa parlar d’un altre tema, estretament lligat a l’autonomia de Catalunya ,als drets dels ciutadans que no pot esperar ni uns mesos, a diferència del referèndum esmentat.

Es tracta de la modificació de les lleis d’administració local. La “constitució dels ajuntaments”. En aquest tema, com en altres que es tracten en aquests moments en el Parlament de Catalunya, el paper d’ERC és fonamental ,per ser l’únic soci de CiU. El partit que dona la majoria al president Mas per aprovar o no, les propostes que presenta davant la cambra catalana.

I pel mes vinent, està programat entrar el projecte de llei de modificació de les lleis municipals. Un dels projectes més rellevants i perjudicials pel futur dels ajuntaments si s’aprova segons el redactat actual.

Alguns lectors poden pensar que en tant que alcalde, i d’un partit diferent dels dos de govern, en faig una lectura sesgada, subjectiva o partidista. En absolut, en tant que alcalde considero que mai hagués imaginat que partits catalans fessin seguidisme, en aquest tema, de les directrius de Madrid.

El municipalisme català, de sempre, s’ha distingit per exercir les seves competències en plenitud, i ampliar-les cap aspectes no propis d’ ell, però indispensables per garantir una millor qualitat de vida dels ciutadans. Si en un àmbit Catalunya ha esdevingut pioner, innovador i avançat, és en el govern municipal.

En què volen convertir els ajuntaments ? En simples oficines de tramitació d’alguns papers, i manteniment d’uns serveis mínims, mínims, de manera que els alcaldes i regidors perden la consideració de polítics, per esdevenir simples oficinistes. No exagero, i emplaço els lectors a llegir la proposta de CiU, suposadament beneïda per ERC, que serà presentada i debatuda dintre de poques setmanes en el Parlament.

La proposta, suposa treure competències a tots els nivells, i reduir les funcions dels ajuntaments petits a : tramitar la burocràcia bàsica, portar aigua als habitants ( en unes condicions i preu que establiran ells), xarxa de clavegueram, cementiri i poca cosa més.

Fins i tot la neteja viària, la volen donar als consells comarcals. Sí, sí, heu llegit bé. Ja m’imagino un equip comarcal anant a netejar carrers i places de pobles ,arreu del territori. Visca l’autonomia, visca l’austeritat i la bona gestió....

Ningú s’imagina el que això a la pràctica pot significar quan la gent vingui a un ajuntament i l’alcalde hagi d’explicar que no pot actuar en res del que demanen. Ni arranjament de camins, ni resolució de conflictes, ni actuacions en serveis socials, educatius, esportius...Volen, suprimir el primer nivell de resolució de problemes, per portar-lo cap a consells comarcals, diputacions, o... cap a la privatització, a benefici de particulars.

Estem davant l’atac més greu i contundent contra un element bàsic del govern de Catalunya : els ajuntaments. I que ningú vulgui donar la culpa a Madrid. La llei és de CiU i només serà aprovada si ERC li dona suport. Ara i aquí que ERC no ens surti amb el referèndum. Si algú vol protegir Catalunya de les actuacions de Madrid que comenci per no copiar el que ve d’allà. Els alcaldes i regidors d’ERC tenen un paper fonamental a l’hora de protegir el municipalisme. D’ells dependrà que CiU pugui tirar endavant la destrossa del municipalisme, o no. En poques setmanes veurem els resultats.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?