Saturday, May 04, 2013

 

QUATRE COSSOS POLICIALS - art. Regió 7




QUATRE COSSOS POLICIALS

Continuant amb la llista de decisions preses pels governs de la Generalitat, que han suposat importants apostes “nacionals”, avui parlarem del desplegament dels Mossos d’Esquadra, com a cos policial de Catalunya.

Si en un article anterior, exposàvem la incongruència de tenir dotze universitats, en un petit país com el nostre, en aquest veurem la impossibilitat de “mantenir” quatre cossos policials, a nivell de país, i d’estat.

De la mà d’un dels primers governs Pujol, es va acordar crear, o més ben dit, reanimar i desplegar el cos dels Mossos d’Esquadra com a policia integral de Catalunya.

Per raó d’espai, no m’és possible, explicar el naixement d’aquest cos, una mica curiós com tantes altres institucions del país. El que sí hem de saber que en el moment de la recuperació de la democràcia, només teníem uns pocs Mossos, com a cos de protecció de la Diputació de Barcelona. Una mena de guàrdia suïssa, de la Diputació.

Doncs bé, els primers governs de CiU, van decidir que, per demostrar que Catalunya era i és una nació , li calia un cos policial propi. Res de la Guàrdia Civil, o la Policia Nacional, havíem de tenir un model propi, similar en preparació, prestigi i uniformitat al de la Policia Muntada del Canadà, o dels Bobbies anglesos.

Després d’estudiar propostes, i mirar grans països, els responsables de torn varen acordar com a millor solució “ressuscitar” els Mossos d’Esquadra. Aquest antic cos complia algunes de les grans aspiracions dels promotors: antiguitat, uniformitat (capa, espardenyes, barret de copa...) tot diferent al vist fins aleshores, i un nom “original”. Ja teníem el cos policial “somiat”.

Com nens amb sabates noves, varen pactar amb l’estat, la substitució dels cossos estatals ( Policia i Guàrdia Civil) per aquest nou model. La formula per la substitució fou “inventada” o improvisada, entre les dues parts , interpretant la Constitució d’una manera molt peculiar. Però bé, la negociació fou ràpida i molt poc rigorosa per part catalana, pel que fa el finançament. L’important era canviar uniformes, i el diner, era irrellevant. I ja està, com en tants altres temes, un nou servei comença a funcionar amb peus de fang i futur incert.

El diferencial entre el cost de la Guàrdia Civil / Policia Nacional, respecte el dels Mossos d’Esquadra era enorme, de manera que al cap de pocs anys, alguns experts ja quantificaven la desviació en més de tres mil mil.lions d’euros, i a dia d’avui el diferencial deu haver superat els cinc-mil mil.lions.

Es a dir, el sobrecost que Catalunya ha pagat per haver decidit crear el cos dels Mossos d’Esquadra, ha estat enorme i una de les principals causes del forat econòmic de la Generalitat. Curiosament es parla molt poc d’un fet com aquest, perquè ningú vol discutir els grans errors comesos en el desplegament de les “estructures d’estat” a Catalunya. I aquest greu error, en la negociació i valoració de la creació dels Mossos d’Esquadra, es va repetir d’una manera calcada, en la petició de traspàs del sistema penitenciari. Per ser una nació havíem de tenir un cos policial “propi” i un sistema de presons “nostre”. Ja els tenim i n’estem pagant un sobrecost enorme. No és estrany que Madrid facilités els traspassos. Error nostre ? Culpa de Madrid? Recordem que va ser el govern català qui va demanar , negociar, pactar i signar els acords.

I així hem arribat a que un país petit, disposa de quatre cossos policials: el municipal, el autonòmic, i els estatals; en un estat que hauria d’haver encaminat el futur cap un sol cos policial, o com a màxim , dos. Si algú té dubtes de per on estalviar i ordenar el país, que vagi mirant què hem fet, i com ho hem fet , en el passat, i la falta d’energia per encarrilar el futur.

Joan Roma i Cunill, President del Consell de Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?