Thursday, May 16, 2013

 

LA POSICIÓ DEL PSC. EL DOCUMENT LLARGAMENT ESPERAT




EL DOCUMENT ESPERAT – LA POSICIÓ DEL PSC.

Ja era hora que, a banda ,de criticar la deriva independentista, i la enorme confusió que CiU i ERC han introduït en el país, el PSC fes els deures i aportés la alternativa possible.

Aquesta és la missió d’un partit a la oposició que vulgui esdevenir alternativa de govern. Per aquest motiu animo tothom a llegir el document de treball de la Fundació Rafael Campalans, sota el títol de PER UNA REFORMA CONSTITUCIONAL FEDERAL.

Son 40 pàgines, fàcils de llegir i de consum obligatori per tots els càrrecs institucionals i de partit, per poder anar pel món , sense perdre mal. Es a dir, amb aquest document a la mà, tenim l’eina essencial per contrarestar totes les altres posicions de partits catalans o espanyols. Feia falta, i ara és una realitat de la mà de persones solvents que han estat treballant, de manera rigorosa en un document que resolt les incògnites de cap on volem anar els socialistes catalans.

De fet, és lamentable no haver treballat abans, en un document semblant. Hem generat multitud de propostes, idees i reflexions, al llarg dels anys, però calia disposar d’un document concret, que precisés els canvis CONSTITUCIONALS, per poder resoldre els problemes actuals, sigui d’encaix de Catalunya, dintre d’una Espanya federal, sigui de finançament, de transformació del Senat en una cambra territorial realment útil, clarificar competències, definir relacions entre els CCAA i l’estat...

Es a dir, l’inici de la SEGONA TRANSICIÓ, passa per una proposta de modificació de la Constitució, com a condició obligatòria, i en els termes que figura en el document, pam més, pam menys.

Si els socialistes catalans, assumim plenament aquesta proposta, toca convèncer els companys del PSOE que només amb uns petits retocs, la situació o queda resolta. I no em refereixo tant a l’encaix de Catalunya amb Espanya, com el gran nombre d’altres conflictes que han de tenir solució, en una nova Constitució. De poc serviria encaixar Catalunya, si tot seguit es produeixen altres “disfuncions” o conflictes en altres indrets, en un sistema de mai acabar.

Si la primera transició, ha durat 35 anys, hem de procurar que aquesta segona, tingui una durada similar o més gran. I això és perfectament imaginable si aconseguim que Espanya esdevingui un estat federal, i la UE fa el mateix, en el seu àmbit. El doble sistema federal, garanteix una estabilitat i un funcionament equilibrat per temps indefinit, com veiem en països on aquest sistema és el vigent des de fa molts i molts anys. I sinó pensem en EUA, Canadà, Austràlia, Alemanya, Suïssa, etc...

Tenim, doncs, l’eina fonamental d’expressió de la nostra posició, en el document “Per una reforma constitucional federal”. Ara , a nivell intern, convé, no solament aprovar el document i fer-lo nostre a tots els nivells, sinó aconseguir unitat i estratègia única en la seva defensa i impuls, evitant imatges com la de fa pocs dies en que es reproduïen determinades posicions, dintre l’executiva que sortien cap enfora.

Crec expressar la opinió de la majoria, en demanar ampli, extens i intens debat intern, però acceptació del resultat del debat, i tancament de files, de tots plegats, a l’entorn de Pere Navarro, com a màxim responsable del partit, i cap visible davant la societat. Si ara una cosa la ciutadania vol, son lideratges clars, propostes viables, i solucions immediates, a tanta incertesa.

Hem fet els deures, tenim una proposta seria, expliquem- la, i posem-la en pràctica. La gent és el que espera. Els altres partits es limiten o a criticar o a prometre paradisos inexistents.

Joan Roma i Cunill, president del Consell de Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?