Thursday, May 23, 2013

 

GUILLOTINAR ELS AJUNTAMENTS - Art. Nació Digital




GUILLOTINAR ELS AJUNTAMENTS.

Per les noticies que rebem de tot arreu, dintre de pocs dies podem assistir al major atac contra el municipalisme, des de la recuperació de la democràcia.

Quan les coses van malament a nivell general, s’ha de buscat un boc expiatori per carregar-li les culpes de bona part de les desgràcies. Es igual que no en tingui la culpa, tot és qüestió de vendre davant l’opinió pública, les raons de l’actuació governamental.

Qui llegeixi aquest article pot pensar que no va amb ell. Que aquesta batalla és entre administracions o entre partits, i no val la pena perdre-hi el temps. S’equivoca greument.

Si una cosa comprovaran tots els ciutadans és que perdran qualitat de vida a tots els nivells, i hauran d’anar a fora per resoldre els problemes més elementals de cada dia.

El Ministeri d’Hisenda, està preparant una modificació de les lleis que regulen el funcionament dels ajuntaments, amb una mala baba, i un desconeixement brutal del que signifiquen els serveis municipals per tot els veïns dels pobles i ciutats, però molt especialment dels pobles petits.

Diuen que volen posar fi a una “disbauxa municipal” en matèria de serveis, taxes, activitats,etc, dels ajuntaments, i amb aquesta “rigorositat” imposada des de Madrid arribaran a estalvia 7.200 milions d’euros a tot Espanya. En el cas de Catalunya, CiU va insistint en que l’Estatut d’Autonomia dona exclusivitat de competències municipals, i farà al seva pròpia modificació de les lleis, però s’hi dona una pressa que no presagia res de bo. Es a dir, ens temem que tot el que decideixi Madrid serà imposat a Catalunya, per la via dura, o per consentiment de CiU. Què hi dirà ERC a tot plegat? Aquest és un misteri perquè fins ara ERC està callada. Mal presagi.

Però tornem, al tema per explicar en què pot afectar a la gent normal. La gent del carrer què pot perdre amb aquetes modificacions de les lleis municipals.

Doncs bé, d’entrada des de Madrid diuen que tots els serveis municipals hauran de ser “barats”, rendibles, austers, que costin poc. D’acord, han descobert la sopa d’all. No conec cap alcalde que vagi a buscar serveis cars si els pot donar a millor preu, però vaja, com decidiran que un servei és barat o car ? Doncs, bé, volen fer un promig del cost a nivell de tot Espanya, de manera que qui es passi del promig serà considerat un malbaratador de recursos i que estigui per sota, serà un bon gestor. Aquí, es vol fer el promig de tot un estat, quan les realitats son immensament diverses. Veiem-ne alguns exemples.

Pot costar el mateix recollir les deixalles en pobles de muntanya, amb població dispersa i terme municipals immensos, que en pobles concentrats, situats a peu pla? Suposo que direm que no.

Si tenim piscines municipals, és igual el cost en pobles petits de muntanya, amb 60 o 70 dies de funcionament, que en pobles més grans, a peu de platja, amb sol durant 90 o 100 dies ?

Es igual el cost de manteniment de la xarxa de subministrament d’aigua potable en terme municipals immensos, amb població dispersa, amb muntanyes que obliguen bombar l’aigua,etc, etc, que no pas en municipis agrupats, petits i sense bombeig?

Doncs, bé, aquesta gent, des d’un despatx volen decidir el cost d’aquests i tots els altres serveis municipals. Qui no estigui per sota del promig, li traspassaran els serveis al consell comarcal o a la Diputació corresponent, durant 5 anys, fins que faci bondat i pugui recuperar els serveis si demostra que els portarà millor.

Aquestes i altres bestieses estan contingudes en el document preparat pel Ministeri d’Hisenda, i que serà presentat dintre de pocs dies a nivell general.

La Generalitat, està fent el seu document, amb una parsimònia increïble, i amb continguts que no van massa lluny dels de Madrid. Com pot ser que la Generalitat es deixi passar al davant en una competència nostra ?

Com pot ser que es vulguin buidar els ajuntaments de contingut quan son els més eficients , a tots els nivells ? Que farà ERC davant un atac tant brutal contra l’administració més propera als ciutadans ?

Però això no és tot. Volen treure als ajuntaments les competències que donen en matèries tant essencials com serveis socials, educació, ... i fins i tot neteja viària. Es a dir, que no podrem intervenir en allò que millor coneixem, com és la necessitat de cada veí per temes que li son essencials. Què farem els alcaldes, enviar els veïns al consell comarcal o a la Diputació quan vinguin a demanar ajut per temes de serveis socials, o quan tinguin un camí en males condicions, o quan vulguin organitzar alguna activitat extraescolar?

Volen convertir els ajuntaments en simples oficines de tràmits administratius mínims, i als alcaldes en simples gestors de 4 serveis elementals: burocràcia bàsica, subministrament d’aigua, manteniment del cementiri, xarxa de clavegueram, i poca cosa més.

Això vol dir que els pobles perdran la qualitat de vida que han guanyat en aquests 34 anys de democràcia municipal, i passaran a sobreviure. Simplement a fer la viu – viu, sense cap expectativa de que l’ajuntament faci de motor de desenvolupament, ni impuls de cara el futur.

Aquesta proposta ens implica a tots. Els qui tenim càrrecs municipals i a tots els ciutadans. Volen guillotinar les iniciatives municipals per aconseguir administracions burocràtiques per fer quatre papers, i fer funcionar els serveis més elementals. Res de polítiques ambicioses de promoció, creixement i desenvolupament dels pobles. Només vegetar. Ja vindran els de dalt per dir-nos que volen que fem.

I atenció, de Madrid podíem esperar una cosa com aquesta, però no de la Generalitat. I ara, i aquí no veiem cap voluntat de CiU d’anar per altres camins. I hem de saber que ERC pot aturar aquestes intencions si s’enfronta a CiU i no li dona suport. Per modificar les lleis municipals , cal majoria absoluta i ERC té l’opció de frenar i modificar la proposta elaborada per CiU. Ara veurem, si els alcaldes, regidors i parlamentaris d’ERC tenen autèntica vocació municipalista o no. I si tenen voluntat de fer servir les competències de l’Estatut, o no. L’actuació ha de ser urgent, perquè el mes vinent es presenta la iniciativa parlamentària.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?