Tuesday, May 21, 2013

 

ELIMINAR AJUNTAMENTS...




ELIMINAR AJUNTAMENTS, ELIMINAR SERVEIS, ELIMINAR REIVINDICACIONS.

Vaig entrar a l’ajuntament de Borredà ( Berguedà) a l’abril del 79, amb els primers ajuntaments democràtics, i des d’aleshores he seguit tot el procés d’implantació de la democràcia municipal, arreu del país.

Varem entrar en uns ajuntaments on la pols s’acumulava en tots els espais, i on la iniciativa i funcionament eren inexistents. El poder dels secretaris, s’imposava per damunt dels càrrecs polítics, nomenats a dit, i sense cap mena de voluntat d’actuar amb autonomia pròpia, excepte en comptades ocasions.

Alguns semblen enyorar aquells vells temps, i volen retornar la democràcia municipal a un simple exercici “d’encarregats” d’altres administracions.

Si sempre havíem defensat l’existència de tres nivells administratius: estat, autonomies, ajuntaments, coordinats, i respectats, ara s’ha iniciat el procediment per decapitar un dels nivells, per convertir-lo en una comparsa de l’estat.

I que el PP s’atreveixi, o tingui aquesta voluntat, no ens ha de sorprendre gaire, però que CiU estigui callada, i obedient, ja supera tot l’imaginable. L’Estatut d’Autonomia dona plenes competències en matèria local, però cap de nosaltres està tranquil ni segur que les modificacions proposades per Madrid no s’acabin imposant a Catalunya.

CiU mai ha vist els ajuntaments com una administració essencial pel desenvolupament del país. Al contrari, els ha vist com un contrapoder a la Generalitat, i només cal recordar les batalles amb l’ajuntament de Barcelona, amb la Corporació Metropolitana, o amb altres ajuntaments del país. I tot i que ara governa en la major part d’ells, no per això ha canviat de pensament.

I la falta de lideratges de CiU al front dels ajuntaments, facilita la feina “decapitadora” de la pròpia Generalitat, molt semblant a la de Madrid. Es dona, doncs, la paradoxa que per una banda volem la independència, i per l’altra es permet retallar la autonomia o independència dels ajuntaments. Flac favor fa CiU al bon funcionament d’un dels nivells de l’administració.

I en aquests profunds canvis de desmantellament dels ajuntaments, es pretén reforçar el papers dels consells comarcals, i les diputacions, amb propostes de traspàs de serveis municipals, que mai podran dur a terme, amb l’eficàcia en que els porten els ajuntaments.

Podem imaginar-nos, com els consells comarcals organitzaran la neteja viària dels municipis del seu territori ? O com se’ls hi pot traspassar el servei d’abastament d’aigua, o els cementiris municipals ?...

En pocs dies tindrem sobre la taula la proposta redactada pel Ministeri d’Hisenda, mitjançant la qual volen estalviar 7.200 milions d’euros a tot Espanya. Ningú explica d’on surten aquests diners, però algú s’ho ha cregut, suposo per enviar la proposta a Brussel•les, pensant que així demostren fer els deures en matèria d’austeritat.

Els qui som alcaldes de pobles petits, no ens podem imaginar com poden acabar molts dels serveis municipals si son traspassats a consells comarcals o diputacions. Seran inviables completament, però el més greu és trencar la dinàmica de resolució de temes a nivell municipal, per part de la gent del poble. Els alcaldes som els qui millor coneixem tothom, i tot el territori. Cada setmana resolem petits o grans problemes, que no poden ser traslladats fora del municipi. Si ens treuen les competències i els serveis, com podran solucionar-se aquests temes?

Com pot ser que els alcaldes i regidors de CiU , i d’ERC poden donar suport a aquest desmantellament dels ajuntaments? Que no busquin culpar Madrid, d’un tema que depèn de la Generalitat. En pocs dies tindrem la prova de què defensen, i què volen pels ciutadans.

Joan Roma, Alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?