Monday, April 22, 2013

 

TOT ESPERANT LA PROPOSTA DE LA GENERALITAT




TOT ESPERANT LA PROPOSTA DE LA GENERALITAT.

Portem uns mesos valorant diversos esborranys del govern central sobre la modificació de les lleis de bases de règim local. Les lleis que regulen el funcionament dels ajuntaments. En aquest temps, la Generalitat ha reiterat múltiples vegades que té competència plena en aquest àmbit i per tant, pot legislar sense traves, i sense seguir les directrius vingudes de Madrid.

La setmana passada la vicepresidenta del Govern , va donar alguns detalls sobre la modificació “catalana”, però sense entrar en el fons de la qüestió. Ara se’ns anuncia com a cosa imminent l’avantprojecte, que tots els qui tenim càrrecs municipals esperem amb gran interès i preocupació.

Preocupació perquè algunes filtracions indiquen poques novetats o poques innovacions en la llei catalana, respecte de l’espanyola. Seria un greu error, i un motiu més de preocupació per quan els municipis catalans s’han distingit sempre per la innovació i bona gestió. Si en un tema hauríem de tenir una llei avançada, seria en aquesta. El pes dels ajuntaments és decisiu a nivell d’equipaments, infraestructures i serveis. I mateix cal dir del bon paper desenvolupat per les diputacions catalans, i molt especialment per la de Barcelona.

Així, doncs, confiem en que el document valgui la pena i serveixi per tancar preocupacions respecte del que hem llegit procedent de Madrid.

De fet, no cal inventar grans coses a nivell municipal, sinó és aclarir algunes competències, millorar el finançament, i evitar duplicitats entre administracions. D’aquí que la modificació del funcionament dels consells comarcals pot ser una bona proposta, així com altres iniciatives lligades a proposar el repartiment de càrrecs de confiança, en funció del nombres d’habitants del municipi ,etc.

De totes maneres si el juny el document ha d’estar en el Parlament, l’hem de tenir en qualsevol moment a les mans. Un document tant important ha d’estar disponible el major temps possible, i ser estudiat i valorat per totes les parts implicades. En aquest tràmit parlamentari, el posicionament d’ERC serà de gran rellevància per quan és el soci extern de CiU, i si aquest partit vol, pot exercir la seva relació per introduir canvis significatius.

El poder municipal d’ERC, doncs, té una gran responsabilitat, com la té el de CiU, lògicament. D’aquestes dues forces polítiques depèn que el govern faciliti canvis profunds i positius, o que vagi pel mateix camí que Madrid. Esperem que no, i seria sorprenent un posicionament similar. El municipalisme català, és el més fort de tot l’estat, i per continuar-ho sent, ha de tenir les eines necessàries i adequades.

Bé, doncs, a l’espera d’aquest avantprojecte només podem fer que crides a l’enfortiment d’aquest sector. En quan el tinguem a les mans, en farem la pertinent valoració.

Joan Roma, alcalde de Borredà






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?