Monday, April 08, 2013

 

SEGONA TRANSICIO




SEGONA TRANSICIÓ

A vegades un parell de paraules poden obrir un gran debat. Aquest és el cas de l’afortunada expressió de Pere Navarro, d’haver arribat l’hora de dur a terme una SEGONA TRANSICIÓ.

Efectivament, a França tenen la facilitat de poder emprendre una nova “República” quan creuen arribats a un punt en que cal girar pàgina i dur a terme canvis en profunditat. Ara, i aquí és el que fa falta. A Catalunya i en el conjunt d’Espanya. La gent no es conforma en retocs, com la redacció d’una Llei de Transparència, o redactar la primera Llei Electoral, a Catalunya... No n’hi ha prou. Calen canvis en tots els sentits, en totes les institucions. Només per la via de la radicalitat en la profunditat dels canvis permetrà regenerar la vida política i tornar a confiar en les institucions.

D’aquí l’encert en proposar una Segona Transició que impulsi la modificació de la Constitució, portant l’estat cap una organització clarament federal, amb tot el que comporta de nou sistema de finançament, transformació del Senat en cambra territorial...I dintre d’aquests canvis, una nova llei electoral amb llistes obertes, o de doble vot com es pot fer a Alemanya, i tantes altres novetats que ajuden a apropar les decisions als ciutadans.

Es hora de grans canvis, i ja ningú dubta de la conveniència de parlar de la possible abdicació del Rei, o de modificar altres elements importants de l’estat de dret. Es tanta la desconfiança dels ciutadans en el conjunt de les institucions que gairebé tot es pot discutir, i modificar.

No seria oportú començar a posar pegues a determinats canvis, si son raonables, i en aquest punt podríem aprofitar per endreçar un munt de coses que varen quedar per ordenar en la Primera Transició. Moment adequat per aclarir competències i finançament municipal, autonòmic i estatal. Moment per modificar les lleis electorals, també la municipal per aconseguir Consistoris més estables, i Parlaments més propers als ciutadans...

La situació de paràlisis actual no pot continuar perquè deteriora tot el país, i destrossa les perspectives de futur. Falten lideratges, i canvi de cares a la majoria d’institucions del país, i cal una modificació de tota la justícia. En definitiva, és el millor moment per encarar canvis que en altres circumstàncies no serien acceptats i que ara es veurien com encoratjadors en vistes el futur.

Si una cosa va quedar clara en el darrer Consell Nacional és que el partit ha emprès una nova etapa, plena de dificultats, però amb les idees clares. Es la primera mesura per esdevenir alternativa de govern. I que la gent vegi la poca serietat de determinats partits que tot ho confien a una sola acció, sense saber com arribar-hi.

Joan Roma, President Consell Fed.XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?