Tuesday, April 30, 2013

 

LA RESPONSABILITAT D'ERC- art. Nació Digital Solsona




LA RESPONSABILITAT D’ERC

L’estrany pacte entre CiU i ERC, per garantir la governabilitat de Catalunya no ha de ser vist per ERC com una mena de “sortida enginyosa” per evitar mullar-se en les grans decisions que afecten el dia a dia del govern.

I és que dona clarament la sensació que només pensen en poder celebrar el referèndum per la independència, deixant tota al resta de temes, “pels altres”. Es a dir, per a CiU. I la vida continua, malgrat la petició de consulta, i cada dia s’han de prendre difícils decisions que només poden tirar endavant si compten amb la majoria suficient per ser aprovades.

I he qualificat el pacte “d’estrany” perquè en cap altre país del món es dona el fet de que un partit de govern, sigui al mateix temps, partit d’oposició. Es a dir, el president d’ERC , Oriol Junqueras, ostenta el doble títol de Cap de la Oposició, i alhora soci de govern. Com es pot entendre aquesta doble personalitat ? Pot funcionar un acord com aquest?

Encara no ha passat prou de temps com per valorar el què s’ha fet, i el què falta per fer, com per comprovar la inutilitat del pacte. Ho veurem en els propers dies o setmanes quan es porti el pressupost de 2013 a debat en el Parlament, o quan CiU hagi de decidir prorrogar el pressupost de l’any passat, davant la impossibilitat d’aprovar-ne un de nou.

El temps mostrarà la solidesa i fiabilitat del pacte, però mentrestant tenim sobre la taula alguns temes de gran transcendència que ERC no pot obviar. Un de molt rellevant és la modificació de les lleis que regulen el funcionament dels ajuntaments, consells comarcals i les diputacions.

A nivell de Madrid estan proposant canvis molt transcendentals , en un àmbit en que la Generalitat té plenes competències, sustentades pel nostre Estatut d’Autonomia. Així, doncs, ERC com a soci de govern i com a garant de la majoria absoluta té un pes determinant a l’hora d’impulsar una llei pròpia de Catalunya, o per contra deixar fer a CiU el que vulgui, copiant les decisions de Madrid. En això estem en aquest moment.

Les persones que han tingut accés a la modificació de les lleis municipals, ens diuen que les propostes de CiU son molt semblants a les de Madrid, escrites en català, però els fonaments son molt iguals als estatals. Seria un molt greu error i un molt mal precedent perquè sempre Catalunya s’ha distingit per enfortir el món municipal, molt més potent que no pas el d’altres territoris de l’estat.

Seria increïble que ERC deixés passar la gran oportunitat de reforçar el municipalisme català. Temes com reforçar el finançament dels ajuntaments, ordenar les competències dels consells comarcals, coordinar la feina de les diputacions, facilitar la dedicació dels càrrecs municipals, a les seves tasques, mitjançant la dedicació parcial o total... és essencial de cara el futur. De moment, no hem escoltat cap declaració important procedent d’ERC, i Oriol Junqueras és alcalde, de manera que ha d’estar preocupat i ser sensible a tots els canvis proposats, o els que es podrien dur a terme aprofitant aquesta oportunitat.

Els ajuntaments son l’administració més propera als ciutadans i és la que dona més serveis directes. Desmantellar-los seria reduir serveis i allunyar-los del territori. Tot el contrari del que cal fer. Així, doncs, hem d’esperar que ERC és mulli i obligui CiU a fer unes lleis fortament municipalistes. I aquí no es pot abstenir, ni desviar l’atenció cap altres temes. I tampoc pot fer el que proposa pels pressupostos de la Generalitat com és prorrogar-los. Continuar amb les mateixes lleis que tenim ara, quan a Madrid les volen canviar, suposaria supeditar Catalunya a Espanya en matèria municipal , tenint competències pròpies. Esperem que aquesta opció no es doni mai.

Però, els alcaldes no estem gens tranquils. El silenci ha estat la norma durant aquests mesos i les filtracions o detalls de molts dels punts continguts en la proposta de CiU son preocupants, de cara el futur municipal. D’aquí la crida a saber la opinió d’ERC i veure fins a quin punt està disposada a intervenir i exigir canvis. Si ara no actua, la responsabilitat sobre els resultats futurs recauran sobre el partit.

Joan Roma, alcalde de Borredà ( Berguedà).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?