Thursday, April 04, 2013

 

GOVERNAR, A ESTONES PERDUDES






GOVERNAR , A ESTONES PERDUDES

Els dies van passant i no apareixen novetats respecte els canvis en la llei d’Administracions locals, que vol aprovar el PP el proper mes de juny. Tenim la data just a tocar, i les repercussions que uns canvis o altres poden produir sobre els ajuntaments poden suposar un daltabaix d’imprevisibles conseqüències.

N’hem parlat en anteriors ocasions, però cada dia que passa es fa més evident que buidar de contingut els ajuntaments és la pitjor solució de cara els serveis directes als ciutadans.

Només veure les nombroses visites que tenim cada dia en qualsevol ajuntament per multitud de temes, ja fan inimaginable l’allunyament de les decisions. Hi ha multitud de temes que s’han de resoldre de forma immediata, i només un coneixement molt proper permet fer-ho de la manera més idònia.

Una avaria en el subministrament d’aigua, un accident en la xarxa de clavegueram, un arbre caigut, neteja de la neu caiguda, una persona en dificultats, un accident domèstic, una autorització per instal•lar una activitat esporàdica, una petició d’informació sobre serveis municipals o qualsevol altre tema... Podríem omplir pàgines senceres d’actuacions municipals que requereixen una resposta immediata, i fan necessari tenir personal administratiu, però també polític per resoldre-les.

Es impensable creure que deixant una secretària o una administrativa en un ajuntament, ja podrà fer front a tot aquest reguitzell de necessitats. No pot funcionar així una administració, i no cal inventar res, perquè el funcionament actual és prou satisfactori si arregléssim alguns disfuncions amb altres administracions, i aprovéssim un sistema de finançament més adequat.

El problema està en voler solucionar temes complexes d’una manera senzilla i des d’un despatx. Si li demanem a la gent el grau de satisfacció del seu ajuntament segurament trobaríem un ampli suport, sigui quin sigui el partit governant. Aleshores no cal fer canvis innecessaris, i sobretot inoportuns, perquè no resolen cap gran problema i en crearan molts de nous.

Pensar que certs canvis permetran estalviar 7.000 milions d’euros és somiar truites. De fet ningú ha explicat d’on surten aquestes xifres, i se suposa que s’han llençat de cara a fer-les arribar a Brussel•les pensant que allà s’ho creuen tot, con tal surtin publicades en alguns mitjans d’informació.

El volum de feina de qualsevol ajuntament obliga a dedicacions importants, per part de personal tècnic i polític. Deixar els governs municipals a persones que hi dediquin el temps lliure, equival a abandonar els ciutadans a la seva sort. Ni visites, ni reunions, ni entrevistes, ni coordinació de feines... a les hores que toca. Si algú vol anar a l’ajuntament a estones perdudes, serà per fer-hi ben poca feina.

Estem a temps d’evitar mals majors. Es millor reconèixer a temps que les previsions inicials eren errònies que no pas, tirar endavant unes modificacions que hagin de ser revisades al cap de pocs mesos per portar al desastre. No estem per invents estranys i una cosa que funciona, deixem que continuï així , i ja farem retocs en millors temps.

El mes de juny és molt proper, i de moment no hi ha novetats respecte tirar enrere propostes que hem vist en els mitjans de comunicació i en els esborranys del Ministeri d’Hisenda. El resultat de fer política , a estones perdudes, ja el varem veure. Millor que no torni.

Joan Roma, President Consell Fed.XI del PSC








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?