Wednesday, March 20, 2013

 

IMPUTACIONS I DIMISSIONS




IMPUTACIONS I DIMISSIONS

Estem davant una autèntica pluja d’imputacions per causes molt diverses i que afecten càrrecs en tota mena d’institucions. Es lògic que la ciutadania estigui perplexa , preocupada i indignada, sobretot per les diferents solucions que s’adopten en cada cas.

Acabo de llegir, escoltar i veure diferents programes sobre aquest tema, i no pot haver-hi una posició única davant una qüestió tant complicada.

Ara mateix, hem vist imputat al diputat Daniel Fernández, per un suposat tràfic d’influències, que ha suposat deixar el càrrec de Secretari d’Organització del PSC, i tots els càrrecs al Parlament, excepte l’acta de diputat. Alguns s’han preguntat perquè no plegar també de diputat ? Mal precedent donaria el partit si per una imputació com la que s’ha tramitat, obligués l’afectat a renunciar a l’acta de diputat. En primer lloc perquè la causa passaria a un tribunal ordinari, en comptes de tramitar-se davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i es podria allargar anys. En canvi, continuar en el TSJC permet aspirar a una sentència ràpida.

En segon lloc perquè la imputació, i la posterior instrucció estic segur donarà lloc a comprovar la no existència de delicte. La renúncia a l’acta té efectes no reversibles. Es a dir, no hi ha marxa enrere, i l’afectat pot sortir-ne doblement perjudicat, i amb ell , el partit.

Es una situació complicada i complexa, difícil d’explicar a molta gent que veu com alguns deixen el càrrec, i altres no, o el deixen parcialment. Seria bo arribar a un consens entre totes les forces polítiques per decidir quan un càrrec públic ha de deixar el càrrec, per raons judicials. No és fàcil un acord de tots els partits, però en aquest tema i en aquest moment, és urgent.

I com deia al principi, les imputacions poden ser per causes molt diverses, amb fonaments més o menys sòlids. Per posar un exemple pràctic, i corresponent a les comarques de la Catalunya Central, i més concretament al municipi de Súria ( Bages). Ara mateix estan imputats l’alcalde i els tinents d’alcalde de l’ajuntament, a més del secretari i el tècnic municipal, per haver concedit llicència d’obres per iniciar la rampa d’explotació de potassa, per part de l’empresa Iberpotash.

Tot indica que el consistori va seguir les indicacions de la Generalitat per fer realitat una inversió de 200 milions en aquesta explotació minera. Una inversió d’aquest volum és lògic que tingui total prioritat, i els tràmits siguin ràpids, sempre complint les normatives vigents.

Es el que consideren haver fet aquests representants municipals. De totes maneres estan imputats i la justícia segueix el seu curs. Es exigible en aquests moments la renúncia als seus càrrecs de tots els imputats ? Sincerament crec que no.

Tenim molts altres casos, en ajuntaments, en el Parlament i en altres instàncies del país. Precisament la multiplicació de casos fomenta la crítica i la desconfiança en els polítics, i en la justícia. La proposta que fa CiU i el PSC en quan al moment processal oportú per la dimissió de càrrecs, en l’obertura de judici oral, podria ser el més prudent. Ni massa d’hora ni massa tard. A la vista de tota la instrucció feta, sí es pot tenir fonaments per considerar l’existència de delicte o no.

Amb tot, la lentitud dels processos judicials, les filtracions, i l’entramat burocràtic s’haurien de resoldre per poder confiar més i millor en l’estat de dret. Veure com certs processos d’allarguen anys i anys, sense explicacions raonables, porten la desconfiança als ciutadans.

Joan Roma, President del Consell Fed.XI del PSC








<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?