Monday, March 11, 2013

 

ELOGI DE LA IRRESPONSABILITAT- art. Regió 7




ELOGI DE LA IRRESPONSABILITAT

O de com tots els mals venen de Madrid, i els governs de la Generalitat no ho han pogut fer millor.

Se suposa que hem entrat en la recta que porta a la presentació dels pressupostos per l’any actual, i Oriol Junqueras, en previsió de les dures crítiques que rebrà de dintre i fora del partit, es vol curar en salut i exigeix el president Mas que sigui molt explícit i incisiu a l’hora de culpar Madrid, del contingut d’aquest pressupost.

Un pressupost de dretes, al qual , ERC donarà suport sense cap alternativa ni marge de maniobra. Tot sigui per salvaguardar el pacte entre CiU i ERC.

El que ha sobtat és demanar a CiU una posició , en la qual han estat mestres indiscutibles des del primer dia, i que han obtingut el títol de doctorat “cum laude” al llarg dels anys que ha governat el país. Primer amb el president Pujol , i ara amb el president Mas.

La incomoditat i les constants complicacions del govern Mas, és lògic posin ERC en una difícil i complexa situació. No és de rebut que davant aquest panorama, aparegui el líder d’ERC dient que el govern de la Generalitat no pot posar impostos, ni pot ordenar les despeses, ni planificar els seus recursos, perquè això equivaldria a dir que la Generalitat és un govern de paper.

Aquesta visió contrasta amb tots aquests anys en que CiU ha governat la Generalitat, com un autèntic “estat”, amb protocol d’estat, amb política exterior, relacions amb altres governs, formant part dels “quatre motors d’Europa”, coordinant polítiques mediterrànies, encapçalant iniciatives estratègiques pel sud d’Europa, o planificant infraestructures, equipaments i serveis, propis d’una nació.

Qui digui i vulgui fer creure que la Generalitat ha estat un govern “titella” al servei de l’estat, és que no ha estudiat ni seguit la política catalana en aquests darrers trenta anys. Per competències i recursos, mai Catalunya havia tingut tant de poder, i autonomia per governar-se, i administrar el territori.

Que trenta-dos anys després, un representant d’ERC vulgui enviar el missatge de que hem arribat on estem , per “culpa” de Madrid, és ignorar tot el que ha passat en aquest llarg període de temps, i voler justificar els enormes errors i profundes equivocacions dels diferents governs que han conduit la Generalitat, al moment actual.

De creure’l, hauríem de fer un elogi de la irresponsabilitat. O justificar els fets, en raó de la “no responsabilitat” dels governs. Fins aquí podíem arribar. Tots som responsables dels nostres fets, de les nostres accions i actuacions, a l’igual que de les nostres inaccions. I per acció o inacció, els governs de la Generalitat han estat responsables dels seus actes, i és totalment inacceptable, voler traslladar aquesta responsabilitat, a Madrid.

Els governs, de tot tipus, han d’administrar els seus recursos, buscar-ne de nous, i estalviar en les despeses. Tot això estava a les mans de la Generalitat, sinó ho ha fet prou bé, és culpa dels seus protagonistes. Estem d’acord en que el finançament no és l’adequat, però cap administració té el que necessita. I els qui estem governant ajuntaments ho sabem més que ningú. Catalunya necessita un nou finançament, però mentrestant no es té, cal administrar el que arriba i el que es recapta. La responsabilitat sempre és compartida, i les decisions, també. Es el que li toca assumir a ERC en el debat i votació dels pressupostos per 2013.

Joan Roma i Cunill, President del Consell Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?