Wednesday, February 13, 2013

 

REACTIVAR EL TERRITORI - art. Nació digital




REACTIVAR EL TERRITORI

Fa uns anys, en els moments més durs de la reconversió tèxtil, el govern de la Generalitat va impulsar uns plans de “reactivació del territori”, en funció de les comarques més afectades. Aquests plans de reactivació comarcal, no van tenir l’èxit esperat perquè se’n van proposar massa, i tothom sap que quan una cosa es generalitza, el resultat no és l’esperat , o el volgut. Al final, de 41 comarques que té Catalunya, n’hi havia 19 amb aquesta etiqueta, i sense els diners necessaris per arribar a tants llocs.

Ara, el gran problema son els diners. També, abans, però ara no hi ha cap dotació per emprendre plans ni programes d’incentivació. I, tanmateix això és el que faria falta a la comarca del Solsonès, amb el tancament de Tradema, i les repercussions que tindrà de forma immediata.

De totes maneres, a grans mals, grans remeis i no es pot deixar un territori com aquest, a la seva sort, a l’espera que apareguin activitats sense cap ajuda externa. Tots sabem la importància de facilitar la implantació de noves indústries per diferents vies,des de la concessió d’ajuts directes , a fons perdut, passant per facilitar línies de crèdit, en condicions avantatjoses, o mitjançant la millora de serveis i infraestructures, per posar alguns exemples.

De tot hem vist en el passat, en diferents indrets del país, afectats per la crisis d’un sector en concret. Els resultats han estat molt diversos, en funció de l’habilitat i la disponibilitat de mesures incentivadores.

Ara i aquí el que convé és planificar un pla d’ajuts, destinat a les empreses que elegeixin el Solsonès per implantar-se. Es un dels compromisos assumits per Pere Navarro, en la visita realitzada a Tradema. Es evident que el PSC està a l’oposició i pot proposar, però qui ha d’aprovar-ho és el govern de CiU, recolzat per ERC. La oportunitat prové del fet que ERC amb el PSC està governant Solsona capital, i per tant té prou força com per aconseguir aprovar aquest pla.

En resum, política és negociació, i en els pressupostos de 2013 , ERC pot exigir l’existència d’una partida destinada a reactivació territorial, en la qual el Solsonès tingui la gran oportunitat de facilitar l’atracció de noves activitats industrials que compensin els llocs de treball, perduts a Tradema.

I és que el reequilibri territorial ha de ser una de les prioritats de tot govern, i Catalunya es va despoblant,a l’interior,per amuntegar-se en el litoral. I la crisis ho complica tot, però no ha modificat aquest desequilibri. Fer-lo més gran és cosa de tots, i arrelar la gent al territori és una de les millors solucions, tant ara, com abans.

De fet, el Conseller Felip Puig, va manifestar l’interès d’alguna empresa per instal•lar-se a la comarca. Estaria bé, poder-ho confirmar, per tranquil•litat de tots els que han perdut la feina a Tradema, i per tots els sectors que patiran aquesta situació. Siguin empreses externes, sigui tot el sector del comerç i hostaleria, per posar els més afectats.

Perquè bones, bones noticies a nivell industrial n’hi ha ben poques. La més propera a la comarca, és la gran inversió que duu a terme l’empresa Iberpotash, d’un volum de 200 milions d’euros, i que pot aportar llocs de treball que arribin fins a Solsona, però hi ha milers de persones esperant aquesta ampliació, disposades a demanar feina. I anar gaire lluny a treballar, comporta, finalment instal•lar-se prop de la feina, i perdre habitants.

Així, doncs, res millor que un pla de reactivació en el pressupost 2013 de la Generalitat, que es comença a preparar en aquests moments. Els partits presents a la comarca, que comencin a preparar les estratègies pertinents per aconseguir-lo. Es la millor manera de fer atractiu el territori.

Joan Roma i Cunill, ex-diputat al Parlament pel PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?