Tuesday, February 26, 2013

 

PRIVATITZACIÓ I PÈRDUA DE DRETS- art. Setmanari Berguedà






PRIVATITZACIÓ I PÈRDUA DE DRETS.

Els ajuntaments tornen a tenir un allau de persones a la recerca de certificats de residència, per treure’s la bonificació del Túnel de Cadí. I el Consell Comarcal ha de fer front a un major allau, suma de totes les peticions de la comarca. Es a dir, que per culpa d’un sistema realment anodí, burocratitzat i altament perniciós, les administracions locals i comarcal, estaran mig col•lapsades durant unes quantes setmanes.

No podem permetre el manteniment d’aquest tipus de tramitació i cal exigir un canvi substancial en la obtenció de la bonificació.

D’entrada, és incomprensible que la bonificació tingui la vigència d’un any. Perquè no dos o tres ? Evitaríem col•lapsar cada any, la majoria d’ajuntaments i el consell comarcal durant els mesos de gener i febrer. El cost per a tots, és increïblement elevat, perquè suposa una feina immensa, a nivell municipal, i ja no diguem a nivell personal, amb viatges cap a la capital, i d’aquí cap a d’altres llocs en funció de la paperassa exigida.

I veurem com cada any incrementaran la documentació per desmoralitzar els peticionaris. Si hi havia catorze mil bonificacions dos anys enrere, l’any passat es varen quedar en nou mil, i de ben segur aquest any no arribarem a les vuit mil.

I és evident que aquest nou sistema va ser impulsat per la Generalitat amb la vista posada en la privatització de l’empresa. Ara ja la tenim en mans privades, i amb un descens notable d’usuaris degut a la crisis que colpeja tots els peatges. D’aquí que l’empresa vulgui complicar la vida a tots els possibles beneficiaris, i la millor manera és allargant i complicant els papers per obtenir la bonificació.

Ens va costar molt als berguedans arribar a la bonificació. Recordem les reivindicacions i les mobilitzacions per aconseguir , primer un vint-i-cinc per cent de descompte, després un cinquanta i finalment la totalitat, juntament amb les comarques de la Cerdanya i l’Alt Urgell. Ara, sinó frenem la iniciativa de l’empresa concessionària, farem el camí a l’inrevés i dintre de poc podem trobar-nos en haver de pagar, sinó tot, bona part de l’import del peatge.

Es important, doncs, mantenir-nos units en l’exigència que l’empresa compleixi els acords del Parlament de Catalunya i del Govern, en el sentit de garantir la bonificació a les persones de les tres comarques. Si existeix frau, s’ha de controlar i perseguir, però sota aquesta excusa no podem acceptar que ens compliquin la vida a tots els ciutadans que tenim dret a la bonificació.

Estiguem atents perquè en les properes setmanes assistirem a un nou discurs sobre aquest tema. El Túnel de Cadí, és una eina bàsica de comunicació entre les nostres comarques i no és igual que algú l’utilitzi per anar a esquiar que per anar a treballar, o compartir activitats a una banda i l’altra.

I s’ha d’arribar a un pacte de simplificació de tràmits i papers. En ple segle XXI, amb les noves tecnologies, amb totes les eines electròniques al nostre abast, és impropi d’un país modern que la gent hagi d’anar peregrinant a la recerca de documents d’un lloc a l’altre de la comarca. El cost per administracions i persones, és enormement elevat. Busquem, entre les parts implicades, una radical simplificació i posem-la en marxa, de cara l’any vinent.

Joan Roma i Cunill, alcalde de Borredà.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?