Tuesday, February 12, 2013

 

FESTA MATANÇA DEL PORC I EXPOSICIONS- BORREDÀ




FESTA MATANÇA DEL PORC I EXPOSICIONS – BORREDÀ 17 DE FEBRER



Des de fa 37 anys, el tercer diumenge de febrer, el poble de Borredà celebra la Festa de la Matança del porc. Una festa iniciada per una colla d’amics que poc a poc ha anat esdevenint una cita obligada per propis i estranys, i ja conforma una tradició ben arrelada en el municipi.

Tot va començar amb l’obsequi d’un porc per part de l’empresa Catalana de Pinsos, i un segon obsequi per part del forner Romuald Freixa, que hi posava el pa. A partir d’aquí, aquella colla inicial ha anat ampliant-se, fins constituir un grup de col•laboradors a l’entorn de Josep Roma, que coordina la festa.

La feina comença el dia abans, amb la recollida i sacrifici del porc, en privat, en compliment del que estableix la llei de protecció dels animals. I el diumenge al matí es porta el porc tallat en dues canals, i es comença a tallar per poder-lo fer a la brasa.

Al mig de la Plaça Major s’hi posen tres fogueres perquè la gent pugui torrar pa, i compaginar-lo amb els trossos de porc. Per tota la plaça volten uns quants porrons de vi.

A les 10 en punt del matí, comença el repartiment de l’esmorzar a tots els presents a la plaça. Un esmorzar gratuït, resultat d’aquesta donació del porc. La resta de productes: pa, begudes, oli, sal... va a càrrec de l’ajuntament de Borredà. Així com 80 quilos de botifarra negra que s’afegeix als 120 quilos del porc. En total, prou carn i pa com per satisfer les 450 o 500 persones que solen venir a compartir aquesta festa.

PARAL•LELAMENT EXPOSICIONS DE MATERIAL I PINTURA.

Ja l’any passat es va afegir a la festa, una exposició de material, utensilis i objectes històrics , propis de la matança del porc.

Tothom sap que per les cases de pagès, la matança del porc significava un autèntic esdeveniment per tota la família. D’aquest animal s’aprofita tot, i permetia emmagatzemar embotits i altres parts, durant tot l’any.

Per veure els utensilis actuals i d’èpoques passades, res millor que anar al Centre Cívic, situat a 100 m, de la plaça i contemplar l’exposició , coordinada per la Regidora, Concepció Barniol.

PINTURA.

I una novetat d’aquest any, és l’exposició de pintura d’un artista local: Pedro Luis Pedrero, i un del poble veí ( Vilada): Pere Socas.

Dos artistes que al llarg dels darrers anys han anat exercint el noble art de la pintura, i que ens ofereixen algunes de les obres realitzades.

Aquesta exposició està ubicada igualment en el Centre Cívic. Animem tothom a complementar l’esmorzar amb la visita a les dues exposicions.

Recordem els horaris que van de les 10 del matí fins a les 13 hores. Bona festa a tothom.

Joan Roma i Cunill, Alcalde de Borredà ( Berguedà ).






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?