Monday, February 04, 2013

 

CANVIS RADICALS I URGENTS- art. Celsona




CANVIS RADICALS I URGENTS

Estarem tots d’acord que s’ha d’acabar de manera radical i urgent amb els escandalosos casos de corrupció i males pràctiques, a nivell públic i privat. I deixem clar que no volem només parlar de partits, ajuntaments , governs autonòmics o central, sinó també d’empreses privades. Darrerament hem pogut comprovar com bancs i caixes s’han comportat durant anys com autèntics depredadors de tot el que tenien al seu abast.

El resultat han estat milers de milions desapareguts, en mala gestió, en sous d’escàndol, o en crèdits a amics i parents, i altres conductes, totalment fora de lloc.

Bona part de la greu crisis que patim prové d’aquestes actuacions i no pot ser que quedin sense investigació i càstig. Sota la denominació de “mala gestió” s’hi amaguen conductes totalment delictives i no pot ser que aquesta casos a nivell polític es considerin “corruptes” i a nivell privat, simplement de males pràctiques. No poden haver-hi dues vares de mesurar.

Davant el greu panorama actual, només hi ha una sortida política: la de canvis radicals i urgents, en tots els àmbits i a tots els nivells, començant pels partits polítics, però passant per les empreses privades, i molt especialment per les entitats financeres. Es lògic escandalitzar-se per determinats sous públics, però molt més escandalosos son sous privats, acordats per consells d’administració que no tenen el control ni la supervisió dels accionistes, com hem pogut veure en centenars de casos.

Amb tot, queda clar que l’àmbit polític és el més delicat i el més urgent perquè d’aquí en depèn la credibilitat de la pròpia democràcia. En aquest sentit, podem anunciar que el Partit socialista, tant a nivell català com a nivell estatal, han acordat tirar endavant uns canvis tant profunds que res serà igual quan es tanqui aquest procés. S’aprofita aquest any que no hi ha cap elecció a la vista, per dedicar-se de ple a renovar i regenerar la composició i funcionament del partit socialista.

S’han creat diverses ponències perquè tothom pugui participar-hi en uns processos obertes, participatius i totalment transparents. Queda clar que volem donar exemple i per donar-ne cal ser valents i decidits. Sense por d’anar per camins desconeguts, però ambiciosos a l’hora de provar noves formules de funcionament. Els socialistes hem estat innovadors al llarg de tota la història, i en aquest moment, convé, més que mai ser modèlics en tot.

Es urgent tallar la corrupció, castigar-la i evitar la seva reproducció. En aquest sentit, considerem que els procediments haurien de tenir el caràcter d’urgents i les investigacions ,de plena prioritat, per escurçar terminis i aconseguir sentències properes en el temps. No pot ser que qualsevol cas que surti avui, sigui motiu de procés dintre de 8 o 10 anys. Una justícia lenta, no és justícia, i encara provoca més perplexitat i indignació en els ciutadans.

Hem dit ja el camí que emprèn el PSC en aquest camp, però tots els altres partits han de prendre nota i fer els canvis que creguin oportuns. El resultat ha de ser que en poc temps, tant ells com les administracions públiques, i també les entitats privades han de disposar d’unes regles de joc que retorni la confiança dels ciutadans. Una crisis com la que estem vivint, exigeix una exemplaritat en el comportament públic i privat que fins ara no hem vist. Es hora de demostrar-ho en fets.






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?