Saturday, December 01, 2012

 

PER QUÈ TANTA PRESSA ?




PER QUÈ TANTA PRESSA ?

Es interessant veure les poques ganes de governar que té ERC. Sembla només pensar en la famosa consulta que ha de donar pas a una independència, automàtica, sense problemes, sense conflictes, mantenint el país a la UE i entrant en una mena de paradís, lluny dels inconvenients d’estar a Espanya...

Molta gent es demana a què venen tantes presses. Sempre havien proclamat que la millor data per la celebració del referèndum era l’11 de setembre de 2014. Una data històrica per commemorar una altra de tant o més rellevant. 300 anys després, Catalunya votaria la independència de “l’estat opressor”...

Bé, ara demanen es faci la consulta l’any que ve. El 2013 en comptes del 2014, i ho justifiquen com a celebració de la Diada d’aquest any.

Un partit com ERC difícilment canvia els postulats sinó hi ha alguna cosa amagada al darrere. I hom es pregunta què carai pot haver-hi al darrere d’aquest canvi de data. A mi se m’ocurreix una teoria. Després de parlar tant del Quebec, i veure com varen deixar perdre el referèndum, i ja no preveuen celebrar-ne cap més en els propers anys, els ulls d’ERC es varen posar sobre Escòcia. Aquest seria el model a seguir. Però veus aquí que allà també les coses canvien.

Tot i que el govern de Gran Bretanya accepta celebrar el referèndum, i quan abans millor, resulta que ara son els escocesos els que no tenen cap pressa. I això perquè ? doncs, perquè la celebració dels Jocs Olímpics de Londres ha apagat bona part de les aspiracions sobiranistes d’Escòcia. Molts han vist que era millor estar en un gran estat que no pas , ser independents, fora del paraigües de la UE.

Es a dir, si abans dels JJOO hi havia una meitat del país, predisposat a votar per la independència, ara no arriben al 20% segons les darreres dades d’enquestes. I és que allà també hi ha hagut la gran polèmica sobre si , cas de ser independents, podrien continuar dintre de la UE o no. El Primer Ministre d’Escòcia havia dit que sí, i ha hagut de rectificar i dir que no, o que és molt incert.

En resum, jo crec que ERC vol fer la consulta el més aviat possible per evitar l’efecte contagi d’Escòcia. Allà pot passar que anul•lin la consulta, o que surti un rotund “no” a la separació. Fer la consulta el mateix any que en un altre lloc, on no estan d’històries suposaria molt mala propaganda pels independentistes d’aquí. Ergo, millor avançar-se i anar per lliure.

Aquesta és la meva teoria sobre la decisió d’avançar la consulta. Res de celebrar el primer aniversari de la gran Diada. Es molt més important celebrar els 300 anys del 1714 que no la Diada d’enguany. Aleshores preparem-nos per escoltar un grapat de noves teories sobre com es pot realitzar una consulta, fora del marc constitucional.

M’imagino que voldran fer una llei de consultes catalana, que toparà amb la Constitució i per tant serà portada davant el Tribunal Constitucional, amb una nova batalla mediàtica. Però, mentrestant cal governar, i de moment ERC diu que “governin ells”. Una bona manera de demostrar el gran patriotisme, i servei al país. Bé, jo crec que en pocs dies la gent es farà una idea de quins son els partits seriosos i qui ho son menys. De moment, els passos donats per Pere Navarro son en la bona direcció. Continuem així i aviat es veurà que la raó la tenim nosaltres. Tant per poder fer la consulta, com per avantposar els temes socials als identitaris.

Joan Roma, President del Consell de Fed. XI del PSC






<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?